Numărul testelor pentru COVID prelucrate în ultima săptămână a scăzut semnificativ, însă rata de pozitivare a crescut alarmant. O demonstrează chiar un raport al Institutului Național de Sănătate Publică.
Răzvan Cherecheș: Ar trebui să testăm la capacitate maximă în fiecare zi
Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, susține însă că testarea ar trebui efectuată la capacitate maximă pentru a putea controla, într-un fel sau altul, pandemia.
”În mod normal ar trebui să testăm la capacitatea maximă în fiecare zi. Conform definiției de caz, noi nu testăm contacții celor care au fost pozitivați. Pentru dacă ar intra în definiția de caz și contacții celor care sunt pozitivi, atunci, dacă luam o medie de 3-4 contacți la fiecare persoană pozitivă, nu ar ajunge capacitatea de testare. Și atunci noi asumăm direct că cei care sunt contacți au fost expuși și trebuie să stea acasă două săptămâni, dar fără a fi testați.
Deci testarea ar trebui exinsă la maxim. Astea sunt toate recomandările. Mai mult, ar trebui suplimentată cu testare rapidă, chiar dacă are o marjă de eroare mai mare. Ori noi mergem exact contra curentului.
Creșterea ratei de pozitivare este direct legată de scăderea capacității testării. Cu cât testăm mai puțin, cu atât șansele ca cei găsiți pozitivi să fie mai mulți cresc, și implicit crește rata de pozitivare”, explică Răzvan Cherecheș.
”Nu vedem în acest moment începerea scăderii”
Acesta susține că singura modalitate ca numărul cazurilor de coronavorus să capete un trend ascendent este un lockdown total.
”Nu vedem în acest moment începerea scăderii. În cel mai bun caz, eventual intrarea într-un platou. Dar ca să degrevăm secțiile de Terapie Intensivă, avem nevoie de câteva săptămâni în care să avem mai puțin de 2000 de cazuri noi pe zi. Ori, ca să ajungem acolo, singura modalitate demonstrată și în alte țări este printr-un lockdown.
Măsurile nu sunt implementare suficient de ferm. Și atunci, sigur că singura soluție care ne rămâne este lockdown-ul ca să degrevăm secțiile de Terapie Intensivă și implicit să scădem mortalitatea prin inabilitatea de a accesa serviciile de Terapie Intensivă.
În momentul de față putem considera că suntem la capacitate maximă și că funcționăm cu luminile roșii aprinse. Deci funcționăm în stare de criză. Din acest moment, practic, începem să avem morți evitabile”, a concluzionat expertul în sănătate.