Antena 3 CNN Actualitate Război între regii asfaltului ? Căşuneanu vs. Umbrărescu în justiţie

Război între regii asfaltului ? Căşuneanu vs. Umbrărescu în justiţie

1 minut de citit Publicat la 03:30 29 Oct 2008 Modificat la 03:30 29 Oct 2008
Război între regii asfaltului ? Căşuneanu vs. Umbrărescu în justiţie
Văduvit de Costel Căşuneanu - concurentul şi asociatul său - de contracte de peste 100 de milioane de euro atribuiţi prin licitaţii câştigate cu cel mai mic preţ, Dorinel Umbrărescu îşi caută dreptatea în Justiţie. Astfel,patronul firmei UMB Spedition, Dorinel Umbrărescu, considerat unul dintre regii asfaltului, este revoltat că în ultimele luni i-au fost refuzate lucrări în urma a şase licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru modernizarea unui drum naţional şi pentru întreţinerea altor mii de kilometri de drumuri, pe care iniţial le-a câştigat având cele mai mici preţuri şi cele mai scurte termene de realizare. Ulterior însă, celălalt rege al asfaltului, Costel Căşuneanu, patronul firmei Pa&Co, a contestat deciziile CNADNR la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), iar Consiliul i-a dat câştig de cauză, obligând CNADNR să reevalueze ofertele.
Umbrărescu a fost acuzat că a venit cu preţuri şi cu termene de dumping imposibil de realizat, spune Pa&Co. Deciziile CNSC au fost contestate de Dorinel Umbrărescu la Curtea de Apel Bucureşti. Acesta spune că ?acordarea contractelor de drumuri unor firme care vin cu preţuri umflate, precum Pa&Co, păgubeşte bugetul de stat? şi că, ?dacă în România există o instanţă care să nu îmi dea dreptate, voi reclama situaţia la DNA şi oriunde va fi nevoie?, scrie Cotidianul.
Lupta se dă pe întreţinerea pentru următorii cinci ani a aproape 3.000 de kilometri de drumuri naţionale pe raza a cinci judeţe din Moldova (Bacău, Vaslui, Botoşani, Vrancea şi Iaşi), precum şi modernizarea DN72 între Găeşti şi Ploieşti. În primul caz, pe toate cele cinci judeţe UMB a cerut cu 74 milioane de euro mai puţin decât concurentul PaCO (cu o oferta de aproape trei ori mai mare) şi cu 15 milioane de euro mai puţin pentru drumul de la Ploieşti.
Deoarece criteriul luat în calcul la stabilirea câştigătorului era cel mai mic preţ, CNADNR a dat câştig de cauză firmei Spedition UMB. Pa&Co susţine insa că Spedition UMB a venit cu preţuri de dumping, ?cuprinse între 34 şi 41%? din preţul de referinţă stabilit de CNADNR si ?că nimeni nu poate face lucrări la un preţ de 40% din cel al pieţei?.
Firma Pa&Co bănuieşte concurenţa de înţelegere cu beneficiarii prin care, în momentul execuţiei, ar urma să ceară mai mulţi bani.
Antena3.ro

×
x close