Antena 3 CNN Actualitate Război la graniță, guvernul ignoră un contract de apărare care trebuia semnat de ani de zile

Război la graniță, guvernul ignoră un contract de apărare care trebuia semnat de ani de zile

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:13 15 Dec 2022 Modificat la 16:13 15 Dec 2022
New Project
Război la graniță, guvernul ignoră un contract de apărare care trebuia semnat de ani de zile Sursa foto: Hepta

"În contextul recentei adoptări a Ordonanței de Urgență nr. 126/2022 privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică de produse/servicii ale contractelor sectoriale și ale contractelor-cadru atribuite în domeniile apărării și securității, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat din nou ministrului apărării naționale informații privind contractul cu Naval Group, respectiv când va avea loc semnarea acestuia și dacă este luată în calcul ajustarea prețului pentru produsele și serviciile ce vor fi contractate", transmite FACIAS.

FACIAS a sesizat nelegalitatea HG emisă în 2016 de guvernul Cioloș, care a fost ulterior anulată. Noul contract așteaptă de ani de zile să fie semnat, iar FACIAS solicită tragerea la răspundere a celor vinovați.

"Ca urmare a acestui demers al FACIAS, H.G. nr. 906/2016 a fost anulată, iar statul român a organizat o licitație internațională pentru construcția și livrarea corvetelor pentru Armata Română, licitație câștigată de grupul francez Naval Group, pentru suma de 1,2 miliarde de Euro,  față de 1,6 miliarde de Euro, cât prevedea hotărârea de guvern emisă de Guvernul Cioloș, în mod nelegal. Astfel, statul român a făcut o economie de peste 400 de milioane de euro.

Cu toate acestea, din anul 2019 nu se întâmplă nimic privind semnarea contractului cu firma câștigătoare, nici măcar în contextul războiului ce are loc la granițele României.

În acest timp, grupul francez declarat câștigător în România, dar care nu are baza legală (contractul) pentru a-și duce la îndeplinire obligațiile, propune Greciei construcția de corvete, care se poate realiza chiar pe teritoriul țării lor.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului apreciază că o astfel de lipsă de reacție ar trebui să implice tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de întârzierea demersurilor care trebuiau întreprinse deja", mai spune FACIAS.

×
Etichete: FACIAS
x close