Vîlceanu a fost întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei.
”E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.
Din punctul meu de vedere, trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că, politic discutând, îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.
Ne dorim ca acea lege (Legea Pensiilor - n.red) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a răspuns ministrul Finanțelor la un post TV.
Vîlceanu a adăugat că o variantă luată în calcul este ca punctul de pensie să crească din ianuarie.
”Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie”, a mai spus ministrul.