”Sigur că nu e plăcut, nu ne-am simțit foarte confortabil. Doamna Mioara Costin nu era înalt funcționar public, nu era funcționar public, diferențele sunt mari între cele două cazuri, iar faptul că un ONG a făcut o plângere penală...nu este primar în România, președinte de consiliu județean, prefect sau ministru sau șef de agenție guvernamentală care să nu se trezească cu zeci de plângeri penale. Totul este ce conțin aceste plângeri și ce se află în spatele lor. Nu mă sperii atât de mult și cred că nici pe Florin nu îl sperie o plângere penală venită din partea unui ONG.”, a declarat Rareș Bogdan în platoul Antena 3.
Denunț la DNA împotriva lui Cîțu și a fostei consiliere
Comunitatea Declic a depus, vineri, la DNA, denunț pe numele premierului Florin Cîțu și al fostei consiliere de stat Mioara Costin, după ce documentul în care se cereau acțiuni politice care să îl favorizeze pe Cîțu la alegerile interne a apărut în spațiul public, purtând antetul Guvernului.
Prim-ministrul Florin Cîțu și fosta consilieră de stat Mioara Costin sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu.
„Vrem să știm cu toții, cu certitudine, dacă prim-ministrul Florin Cîțu și fostul consilier de stat Mioara Costin au săvârșit fapte de natură penală. Nu putem accepta ca înalte demnități publice să fie folosite în interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din justiție să nu facă nimic pentru a lămuri situația”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.
Documentul a fost consultat de jurnaliștii Antena 3 și prezentat în cadrul emisiunii ”Exces de putere”.
Comunitatea Declic a depus denunțul la DNA în urma unei analize juridice, realizate de de către avocatul Toni Decean și specialiști în drept penal. Au fost analizate toate informațiile din spațiul public despre posibila angrenare a resurselor Guvernului în susținerea candidatului Cîțu pentru șefia Partidului Național Liberal.
„Astfel, având în vedere că funcția de consilier de stat este subordonată premierului, devine plauzibilă implicarea directă a prim-ministrului, în sensul instigării Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL. Aceasta ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activități în interesul personal al candidatului Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului. Florin Cîțu este singurul care ar fi avut de beneficiat în urma acțiunilor consilierei de stat, de unde și acuzația de abuz în serviciu pentru premier”, spun cei de la Declic.
Potrivit Declic, având în vedere conținutul documentului apărut în spațiul public sub denumirea de „Linii de comunicare pentru liderii PNL – Florin-Vasile Cîțu candidat pentru președenția PNL”, autoritățile trebuie să cerceteze și să stabilească exact dacă Mioara Costin și-a încălcat cu știință atribuțiile de serviciu și dacă a obținut astfel pentru sine un folos necuvenit, constând în drepturile salariale aferente postului de consilier de stat, în sensul în care, în perioada în care activa în cadrul Guvernului României, Mioara Costin ar fi prestat de fapt muncă de partid, și nu doar activitatea aferentă postului de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru.
„Atât domnul prim-ministru, cât și doamna consilier de stat vor trebui să lămurească situația creată prin apariția acestui document. Organele de cercetare penală vor trebui să ancheteze în ce măsură activitatea consilierei de stat a fost desfășurată pentru prim-ministrul României sau pentru candidatul la funcția de conducere PNL”, a declarat avocatul Toni Decean.
„Manifestarea convingerilor politice prin emiterea unor acte de serviciu, din postura de funcționar public, este interzisă de Codul Administrativ, iar încălcarea acestor prevederi legale se încadrează în textul de lege ce reglementează abuzul în serviciu. Aceasta încalcare este cu atât mai gravă cu cât funcțiile în discuție sunt ale unor funcționari de grad înalt, iar actele de serviciu au fost emise sub antetul Guvernului României”, a completat avocatul Decean.
Denunțul a fost înregistrat la Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție.
Emanuel Ungureanu: ”Florin Cîțu l-a depășit pe Dragnea”
Deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu este de părere că premierul Florin Cîțu ”l-a depășit pe Dragnea” în situația documentului care poartă antetul Guvernului.
”Orban pare mai dispus să negocieze și în interes public, nu doar în interes de gașcă. Și nu am crezut că o să spun asta, dar, după ce a făcut Cîțu în aceste luni, deci... Cîțu l-a depășit pe Dragnea!'
Dragnea a fost condamnat pentru că se presupune că niște doamne ar fi primit ordin să lucreze la partid pe salarii de la stat. Păi domnul Cîțu a folosit aparatul guvernamental pentru a câștiga competiția internă din PNL! (...) Deci, din punctul meu de vedere, este o opinie personală, domnul Cîțu a comis o faptă penală mai gravă decât Dragnea.”, a spus acesta.