Antena 3 CNN Actualitate Raportul MCV pentru România, amânat. Mark Gray: Va fi publicat la începutul anului 2014

Raportul MCV pentru România, amânat. Mark Gray: Va fi publicat la începutul anului 2014

1 minut de citit Publicat la 15:04 08 Oct 2013 Modificat la 15:04 08 Oct 2013
Raportul MCV pentru România, amânat. Mark Gray: Va fi publicat la începutul anului 2014
Foto: Agerpres
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, informează Mediafax.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.
   
Întrebat de sesizarea ActiveWatch şi a Asociaţiei pentru Monitorizarea Justiţiei privind situaţia de la DNA, oficialul european a precizat că următorul raport MCV va aborda şi acest subiect. 
   
"Nu sunt la curent cu această scrisoare. Dar ştiu că CE a primit o serie sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor", a spus purtătorul de cuvânt.
   
Totodată, Mark Gray a reamintit importanţa DNA în îndeplinirea obiectivelor trasate României în cadrul MCV.
   
"În toate rapoartele sale, Comisia Europeană a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente instituţii care au permis României să progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveşte independenţa şi obiectivitatea", a mai spus Gray.
   
Realizatorul "Punctul de întâlnire", Radu Tudor, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că decizia Comisiei Europene de a amâna publicarea raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România este "un soi de aşteptare pentru a vedea cum se înclină balanţa de putere şi ce urmează în această dispută deschisă între preşedintele României şi premier".

ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeană în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la Lucian Papici, dar şi la alţi magistraţi implicaţi în dosarul "Referendumului", reclamându-le ca "atacuri la adresa independenţei justiţiei".
  
Cele două organizaţii susţin, în scrisoarea trimisă reprezentanţilor CE, că ultimele declaraţii publice ale prim-ministrului Victor Ponta "aduc o gravă atingere bunului mers al justiţiei în România".
 


×
Etichete: Comisia Europeana
x close