Antena 3 CNN Actualitate Raportul Marty acuză dur România

Raportul Marty acuză dur România

Raportul Marty acuză dur România
08 Iun 2007   •   14:51
UPDATE: Dick Marty a criticat România pentru modul în care a colaborat la raportul privind închisorile CIA. "În special ţinând cont de materialele şi mărturiile pe care le-am primit de la surse din România, Comisia nu pare să se fi angajat într-o anchetă credibilă şi inteligibilă. În prezent, nu există înregistrări corecte ale zborurilor pentru transferarea deţinuţilor în România, iar motivul este că autorităţile române nu vor probabil ca adevărul sã fie aflat", a declarat Dick Marty.

Raportul final al anchetei elaborat de elveţianul Dick Marty referitor la închisorile CIA din UE a fost adoptat de Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În raport se afirmă că România a găzduit centre secrete de detenţie ale CIA, cu acordul preşedintelui Traian Băsescu dar şi cu cel al lui Ion Iliescu, începând din anul 2002.

În negocierile pentru găzduirea acestor centre de detenţie, Statele Unite au promis autorităţilor de la Bucureşti sprijin pentru aderarea la NATO, mai spune Dick Marty în raportul său. Ministerul de Externe român consideră regretabile acuzaţiile la adresa României, în condiţiile în care raportul nu conţine nicio dovadă.

În raportul său privind zborurile CIA în Europe, elveţianul Dick Marty susţine că mai multe persoane arestate de autorităţile americane au fost întemniţate în centre de detenţie secrete ale CIA în Polonia şi România, în perioada 2002-2005. Mai mult, un acord secret, încheiat în octombrie 2001 între SUA şi aliaţii NATO ar fi permis agenţiei americane să înfiinţeze centre de detenţie în Europa. Preşedintele polonez Kwasniewski şi fostul preşedinte român Ion Iliescu ştiau despre aceste închisori secrete şi chiar le-au autorizat, se arată în raport.

Fostul preşedinte român, Ion Iliescu, a negociat şi semnat, la rândul său, pe 30 octombrie 2001 un acord cu Statele Unite care prevede "extinderea activităţilor americane pe teritoriul româniei" - un regim de acces special pe teritoriul României. Potrivit raportului lui Dick Marty, personalul ar fi pătruns în România sub acoperirea armatei SUA şi a operat pe teritoriul român în deplină libertate, fără controlul şi amestecul autorităţilor din România.

Serviciile de informaţii militare din România au ajutat la înfiinţarea unei zone securizate în sud-estul României, unde forţele americane beneficiau de autorizaţii de aterizare şi de utilizarea a infrastructurii, se arată în acelaşi document.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close