Astfel, acesta va fi se pare cel mai dur la adresa României pe tema justiţiei, despre care toţi guvernanţii, dar şi magistraţii, au susţinut că ar fi pe drumul cel bun şi reprezintă un model de reformă.
Comisia Europeană cere Bucureştiului, în raportul ce va fi publicat curând, "să accelereze lupta anticorupţie şi reforma justiţiei pentru a corecta unele regrese înregistrate în ultimele luni". Publicaţia germană scrie că aceasta reprezintă o adevărată " palmă" dată guvernului de la Bucureşti, deoarece până acum Bruxelles-ul ar fi criticat întotdeauna Bulgaria mai aspru decât România.
Amintind despre îngheţarea, în iulie 2008, a plăţilor preaderarea către Sofia, se mai scrie că "şi României i-au fost suspendate plăţile agricole. În total, România mai trebuie să primească 391 milioane de euro, bani care sunt în joc dacă nu se constată progrese. Nici Bulgaria nu a scăpat de ameninţarea ca în vară să-i fie tăiate şi alte fonduri", "Multă vreme Bruxelles-ul n-a ştiut cum să convingă cele două ţări să facă mai multe eforturi în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Între timp s-a stabilit că cea mai bună metodă este îngheţarea fondurilor. Chiar dacă sancţiunile financiare nu sunt direct legate de reforme, există o legătură politică între cele două", explică FTD, citat de Newsin.
"În plus, justiţia pare a fi devenit mai politizată, în loc să fie mai independentă, se spune la Bruxelles. Iar Parlamentul s-a opus anchetării pentru fapte de corupţie a unor suspecţi de rang înalt", informează FTD. Punctele amintite sun tentativele de a limita competenţele procurorilor şi ameninţările cu schimbarea a lui Daniel Morar, dar şi modificările aduse codurilor penale şi civile.
În cazul Bulgariei, Comisia a remarcat aceleaşi deficienţe majore, deşi a înregistrat unele progrese la capitolul combaterii crimei organizate, dar CE solicită anchetarea suspecţilor intraţi în vizorul procurorilor.
Antena3.ro