Profesorii români sunt plătiţi prost. Ştiam deja, însă ne-o confirmă şi europenii. Un ultim raport al Comisiei Europene îi situează pe dascălii români pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salariul.
În România, cadrele didactice câştigă, în medie, cam la fel. Potrivit calculelor făcute de europeni, un învăţător, un profesor de gimnaziu sau unul care predă la liceu câştigă un salariu de 474 de euro net pe lună. Asta înseamnă de 1,3 ori salariul mediu net pe economie, în condiţiile în care acest venit este la noi în ţară de 350 de euro.
Raportul este mai mic chiar şi faţă de Bulgaria. Aici un cadru didactic câştigă de 1,59 de ori salariul mediu pe economie.
Cel mai bun raport între salariul câştigat de un profesor şi venitul mediu net pe economie îl are Polonia. Un cadru didactic polonez câştigă în medie de 2,5 ori salariul mediu pe economie. În Polonia, venitul mediu este de 452 de euro pe lună, iar salariul unui cadrul didactic ajunge şi la 1.150 de euro.
Cel mai bine plătiţi sunt profesorii suedezi, al căror salariu mediu este de aproape 1,3 ori mai mare decât venitul mediu pe economie. Astfel, un cadru didactic încasează lunar între 2.900 şi aproape 3.200 de euro. Salariile par astronomice în comparaţie cu cele ale dascălilor români însă există o explicaţie. În Suedia, salariul mediu pe economie depăşeşte 2.400 de euro, iar asta înseamnă de şapte ori venitul din România.