Avocatul Poporului a prezentat joi raportul privind situaţia penitenciarelor româneşti. În urma verificărilor, s-a constatat că deţinuţii sunt ţinuţi în condiţii inumane, fapt ce a atras în ultimii ani sute de condamnări la CEDO.
„În penitenciarele din România sunt 28.400 de deținuți. Sunt penitenciare unde stau 35 de deținuți în 42 de mp. Dorm câte doi în pat, apa caldă e cu porția. Problema cea mai mare e la
reintegrarea în societate. Pe lângă faptul că reeducarea nu există pentru că din cauza unor condiții precare mulți dintre deținuți se intorc în societate mai răi decât atunci când au fost încarcerați, statul nu-i ajută să se reintegreze. Un fost deținut nu-și poate găsi un loc de muncă și atunci recurge iar la o infracțiune și ajunge din nou într-un penitenciar”, se arată în raportul privind situaţia penitenciarelor româneşti.
În ultimii ani, România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului atât pentru situaţia necorespunzătoare a condiţiilor din penitenciare şi aresturi preventive cât şi pentru tratamentul inadecvat aplicat persoanelor private de libertate.
- în anul 2014, din totalul de 248 hotărâri, au fost pronunţate 34 hotărâri împotriva României;
- în anul 2013, dintr-un total de 253 hotărâri, 33 hotărâri au fost pronunţate împotriva României;
- în anul 2012, din totalul de 292 hotărâri, 37 hotărâri au fost pronunţate împotriva României;
- în anul 2011, din totalul de 287 hotărâri, 26 hotărâri au fost pronunţate împotriva României.
Din analiza statisticilor Curţii Europene a Drepturilor Omului în ultimii 4 ani rezultă că România are cele mai multe condamnări dintre statele Uniunii Europene pentru încălcarea art. 3 din Convenţie; la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei, România este depăşită în mod constant numai de Rusia, iar în anii 2011 şi 2013 şi de Turcia şi
Ucraina.
În perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2015, au fost pronunţate 24 de hotărâri de condamnare a României pentru violarea art. 3 din Convenţie, dintre care 17 erau definitive.