Antena 3 CNN Actualitate Raport Amnesty International : Autorităţile române, acuzate că îi tratează pe romi ca pe gunoaie

Raport Amnesty International : Autorităţile române, acuzate că îi tratează pe romi ca pe gunoaie

5 minute de citit Publicat la 12:58 27 Ian 2010 Modificat la 12:58 27 Ian 2010
Raport Amnesty International : Autorităţile române, acuzate că îi tratează pe romi ca pe gunoaie
În România, casele romilor sunt distruse, iar sănătatea lor este în pericol, sunt concluziile unui studiu al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului Amnesty International, lansat marţi şi remis către Antena3.ro. Raportul scoate în evidenţă faptul că aproximativ 75 de romi, printre care şi familii cu copii mici, trăiesc din 2004 în cabine din metal şi în cocioabe, lângă o staţie de epurare a apei, la marginea oraşului Miercurea Ciuc. Au fost strămutaţi în această zonă, dintr-o clădire părăginită din centrul oraşului. Autorităţile române le-au spus că această strămutare este temporară, însă după mai mult de cinci ani şi diverse procese la tribunal, încălcarea, în continuare, a dreptului acestora la o locuinţă adecvată, pe lângă încălcarea altor drepturi, începe să pară a fi permanentă. Antena3.ro vă detaliază aspectele tratate în raportul Amnesty International şi recomandările ong-ului pentru autorităţile române.

"Autorităţile române trebuie să oprească evacuarea forţată a familiilor de romi şi să-i mute imediat pe cei care trăiesc de ani de zile în condiţii de risc pe lângă depozitele de deşeuri, instalaţiile de epurare a apelor uzate industriale sau zonele de la periferia oraşelor", indică raportul Amnesty International, care poartă denumirea de "Trataţi ca pe gunoaie : Casele romilor sunt distruse, iar sănătatea lor este în pericol".

În toată România există familii de romi evacuaţi din casele lor, împotriva voinţei lor. Atunci când se întâmplă acest lucru, ei nu pierd doar casele lor, ci şi pierd averile, contactele lor sociale, accesul acestora la locul de muncă şi serviciile de stat.

"Acest model al evacuărilor forţate, fără o consultare adecvată, notificarea în timp util sau o locuinţă adecvată alternativă, perpetuează segregarea rasială şi încalcă obligaţiile României pe plan internaţional", spune pentru Antena3.ro Halya Gowan, director de program pe Europa şi Asia Centrală.

În 2004, mai mult de 100 de romi, inclusiv familii cu copii mici, au fost evacuate forţat de către autorităţi dintr-o clădire din centrul municipiului Miercurea Ciuc, reşedinţa judeţului Harghita. Cele mai multe au fost relocate de către autorităţi, în cabine metalice de la marginea oraşului, în spatele unei instalaţii de epurare a apelor uzate, iar unele au decis să se mute mai degrabă în apropierea unei gropi de deşeuri, decât să trăiască alături de gurile de canalizare.

"Este strâmt aici, mai ales atunci când întreaga familie se duce la culcare, nu prea încăpem toţi în acest loc. Nu putem face o baie, nu ne putem curăţa în vreun fel şi nu vrem ca fetele cele mari să facă baie în faţa tatălui lor", aceasta este declaraţia din raport a lui Erszebet, care locuieşte într-o cabină de metal, lângă la instalaţia de tratare a apelor reziduale cu soţul ei şi cu care are nouă copii.

Locuinţă în canal : Noaptea, copiii îşi acoperă faţa cu perne

Cabinele temporare de metal sunt aproape de instalaţia de tratare a apelor uzate, care se încadrează în zona de 300 de metri de protecţie stabilită de legea romana pentru separarea caselor de potenţiale pericole toxice. Protejarea dreptului la sănătate este o altă încălcare a obligaţiilor din România, după cum mai arată raportul.

Romii care îşi povestesc viaţa amară în raport spun că locurile în care stau se umplu cu mirosul de la staţia de epurare a apei şi că noaptea, copiii îşi acoperă feţele cu perne, pentru a nu-l simţi.

"Calvarul din familiile de romi a continuat timp de şase ani, iar acum ceva trebuie să se întâmple, este momentul pentru autorităţile locale să le dea o locuinţă adecvată, sigură şi sănătoasă şi să le faciliteze accesul la servicii", a mai spus Halya Gowan pentru Antena3.ro.

Ea adaugă pentru Antena3.ro că evacuările forţate trebuie să fie oprite, iar dreptul la locuinţă să fie garantat. Aceste lucruri pot fi făcute doar de către autorităţile din Miercurea Ciuc.

România trebuie să pună capăt evacuărilor forţate ale romilor

În raportul despre condiţiile în care trăiesc romii din România, Amnesty International solicită în raport Guvernului român şi, în speţă Ministerului Locuinţei, să reformeze legislaţia pentru locuinţe, astfel încât să acopere standardele internaţionale privind drepturile omului, cu o atenţie deosebită la locuinţe.

Astfel, Amnesty International recomandă autorităţilor române să se asigure că toţi cei care au fost evacuaţi cu forţa au acces la soluţii eficiente şi dreptul la reparaţii, inclusiv restituţie, reabilitare, despăgubire, satisfacţie şi garanţia că aceste fapte nu se vor repeta. De asemenea, să se asigure că evacuările se efectuează numai în ultimă instanţă, după ce s-a epuizat explorarea oricăror altor alternative realiste şi numai când protecţiile procedurale prevăzute de legile internaţionale pentru drepturile omului sunt implementate.

Guvernul României ar mai trebui să pună capăt tuturor evacuărilor forţate, să revizuiască legile, politicile şi practicile legate de evacuări, pentru a se asigura că
acestea sunt efectuate în conformitate cu protecţiile procedurale stabilite de legile
internaţionale şi regionale şi că nu sunt efectuate în mod discriminatoriu şi că nici un individ sau un grup, fie că este rom sau nu, nu suferă în mod disproporţionat din cauza acestora. Apoi, autorităţile noastre ar mai trebui să reformuleze şi să implementeze legislaţia referitoare la locuinţe, prin includerea standardelor internaţionale referitoare la drepturile omului în legile naţionale, în special Comentariile Generale ale Comitetului pentru Drepturile Economice, Sociale, Culturale al ONU şi Recomandarea Generală cu privire la discriminarea împotriva romilor, adoptată de Comitetul pentru Eliminarea Discriminării Rasiale al ONU, cu o atenţie specială paragrafelor cu privire la locuinţe.

Nivelurile de sănătate fizică şi condiţiile de trai ale romilor sunt printre cele mai rele în România

În România există aproape 2,2 milioane de romi şi care constituie aproape 10 la sută din totalul populaţiei. Raportul evidenţiază că, în urma unei discriminări pe scară largă, atât de către funcţionarii publici, cât şi de către societate în general, că 75 la sută dintre romi trăiesc în sărăcie, spre deosebire de 24 la sută dintre români şi 20 la sută dintre etnicii maghiari, cea mai mare minoritate din România.

Studiul Amnesty International concluzionează că nivelurile de sănătate fizică şi condiţiile de trai ale romilor sunt printre cele mai rele în România. Evacuările forţate încalcă standardele internaţionale şi regionale din România standardele juridice, cum ar fi Pactul internaţional privind drepturile economice, sociale şi culturale şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care necesită ca toţi oamenii să aibă un grad minim de securitate de posesiune şi să le fie asigurată o protecţie juridică împotriva evacuării forţate, hărţuirii şi a altor ameninţări.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close