Cea mai mare pondere a deceselor cauzate de mediu la nivel naţional se înregistrează în Bosnia şi Herţegovina, iar cea mai scăzută în Islanda şi Norvegia.
În Uniunea Europeană, cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România (19%), iar cea mai scăzută în Suedia şi Danemarca (10%), arată un comunicat publicat, marţi, de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează Comisia Europeană.
România, cel mai poluat stat european
Potrivit unei evaluări referitoare la sănătate şi mediu, calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor.
Legătura dintre mediu și sănătate
O parte semnificativă din povara bolilor în Europa continuă să fie atribuită poluării mediului în urma activităţii umane.
Raportul, care se bazează în mare măsură pe datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitoare la cauzele deceselor şi ale bolilor, evidenţiază motivele pentru care calitatea mediului din Europa are un rol esenţial în determinarea stării de sănătate şi a bunăstării noastre.
”Există o legătură clară între starea mediului şi sănătatea populaţiei. Cu toţii trebuie să înţelegem că, având grijă de planetă, nu salvăm doar ecosisteme, ci şi vieţi umane, în special pe ale celor mai vulnerabili. Uniunea Europeană este devotată acestei abordări şi, cu ajutorul noii Strategii în domeniul biodiversităţii, al Planului de acţiune pentru economia circulară şi al altor iniţiative din viitorul apropiat, ne îndreptăm spre construirea unei Europe mai reziliente şi mai sănătoase pentru cetăţenii europeni şi nu numai”, a afirmat Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit.