Pasiunea pentru muzică i-a unit în clubul Colectiv iar după tragedie, tot muzica i-a vindecat pe mulţi dintre ei. Sau macar, le-a alinat durerea.
La spitalul Militar Central, la două zile după noaptea blestemată, în boxele din secţia de Terapie Intensivă se auzea muzică. Balade rock. A fost ideea unui medic şi a prins foarte bine.
La spitalul Militar Central mai sunt internaţi patru dintre rănitii de la Colectiv. Toţi vor petrece acasă Crăciunul, pentru că evolutia lor este foarte bună.
Doctorul Adrian Zaciude, unul dintre cei care, după accidentul de la Colectiv, au stat zeci de ore la căpătâiul tinerilor răniţi, a observat că unul dintre pacienţi fredona o melodie. Şi, pe măsură ce cânta, parametrii din terapie intensivă evoluau spre bine. A fost momentul în care doctorului i-a venit ideea să le pună muzică răniţilor.
Astfel, medicii au descoperit că au pasiuni muzicale comune cu ranitii. Au urmat discuţii despre muzică, despre concerte, astfel ca s-a creat o relaţie specială. Mai mult, cei care au fost deja exernaţi vin zilnic în vizită. Şi aduc şi ei muzică nouă.
Psihologii detaliază etapele prin care răniţi au trecut. Prima etapă este cea a bucuriei că trăiesc. Apoi vine mânia. Pentru ce s-a întâmplat, pentru moartea celorlaţi. Apoi frustrarea, refuzul acceptării situaţiei şi, în ultimul rând şi cel mai important, asumarea prezentului.
Din cei 12 răniţi internaţi la spitalul Militar, 7 au fost transferaţi în străinătate, unul a fost externat, iar patru sunt în saloane.
Şeful secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie, recunoaşte că terapia prin muzică i-a ajutat să depăşească mai uşor situaţia.