Lipsa de medici din România a ajuns deja în fază acută. La Slobozia, directorul spitalului judeţean face totul pentru a-i atrage pe specialişti.
Le oferă până şi locuinţe, doar să vină să lucreze aici. Secţia de neonatologie, spre exemplu, e ţinută pe linia de plutire de doi doctori ieşiţi la pensie. Nu vor cu niciun preţ să plece de lângă bolnavi pentru că n-au pe mâna cui să-i lase.
Şi e doar un exemplu într-o ţară din care numai anul trecut aproape 3 mii de doctori au plecat să profeseze în special în Vestul Europei. Cifrele oficiale sunt alarmante.
Cazurile simple, naşterile fără probleme, dar şi prematurii şi copiii născuţi cu malformaţii nu aşteaptă ca spitalul din Slobozia să facă angajări.
La neonatologie o zi de muncă pentru un doctor din spitalul din Slobozia înseamnă, în fapt, 40 de ore de lucru legate.
Ultimul concurs pentru medici, organizat la Slobozia, a fost la sfârşitul anului trecut. Nu s-a prezentat niciun doritor. Şi cum fiecare secţie are cel puţin un medic deja la vârsta de pensionare, lucrurile se vor complica.
Acum, directorul interimar al spitalului încearcă să le ofere ceva pe lângă salariu medicilor care s-ar muta să lucreze aici:
locuinţe de serviciu. În ultimii 5 ani România a pierdut 14 mii de medici. Cei mai mulţi dintre doctorii care pleacă sunt specializaţi în medicină generală şi medicină de familie. Neurochirurgii, urologii şi chirurgii plasticieni sunt cei mai puţini dintre cei care iau calea exilului. Anul trecut, în total 2995 de doctori români au plecat să lucreze în străinătate.