”Vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România așa cum prevede art. 157 alin. (2) din legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile. În baza legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii.
Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în 2005-2010 și a cuprins aproximativ 1 milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maximul 18 luni, pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare.
Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi eliminate situații când la pregătire egală, contribuție egală, muncă egală, pensille sunt considerabil diferite. Iar recalcularea pensiilor pe fond este o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate în sistemul public, în format sustenabil din punct de vedere economic.
Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date, consituită pe baza informațiilor colectate de către Casele Județene de pensii în format electronic, din surse în care în momentul de față sunt în format electronic și în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii, pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate.
Evident, finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare. Pentru lucrul acesta, odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente soft, inclusiv resursă umană, și imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Recuperare. Spun acest lucru pentru că cheltuielile pentru recalcularea pensiilor reprezintă, de fapt, cheltuieli într-un amplu sistem de reformă și sunt cheltuieli reductibile din Planul Național de Recuperare și Reziliență”, sunt câteva din declarațiile Ralucăi Turcan.