Antena 3 CNN Actualitate Rainbow Warrior a sosit la Constanța pentru a semnala pasivitatea României în problema schimbărilor climatice: „Guvernul să își asume că nu există viitor pentru cărbune”

Rainbow Warrior a sosit la Constanța pentru a semnala pasivitatea României în problema schimbărilor climatice: „Guvernul să își asume că nu există viitor pentru cărbune”

4 minute de citit Publicat la 22:59 29 Mai 2019 Modificat la 22:59 29 Mai 2019
o_1dc2ip8i11h4s1a1d1p11u6j1qtse.jpg

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, a sosit la Constanța, unde va sta timp de 5 zile. Oprirea în România marchează începutul unui tur european de 5 luni care, sub sloganul #unitipentruclima, promovează soluțiile energetice curate și solicită ambiții mai înalte și acțiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni.

Din păcate, România neglijează problema schimbărilor climatice și se opune acțiunilor ambițioase de protejare a climei, totul în defavoarea mediului și a cetățenilor săi. 

Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult planeta. Fenomenele meteo extreme și efectele lor devastatoare sunt omniprezente atât la nivel global, cât și local. Oamenii suferă din cauza schimbărilor climatice, iar mediul este, în unele situații, iremediabil distrus.

Și în România schimbările sunt vizibile: anotimpurile sunt atipice, avem inundații de proporții, dar și zone deșertificate, inclusiv manifestări violente ale vremii, precum tornadele. Oamenii de știință din toată lumea confirmă că schimbarea climei are legătură cu activitatea umană. E nevoie de acțiune urgentă a tuturor statelor lumii și a sectorului de business pentru ca acest fenomen să fie încetinit și apoi oprit.

Poziția României față de schimbările climatice este retrogradă

Deși România este semnatară a mai multor acorduri climatice, țara noastră face încă prea puține. Uniunea Europeană este singura entitate care manifestă o oarecare influență pozitivă asupra strategiilor și țintelor de mediu din România.

Sectorul energetic, care are un impact major asupra climei fiind cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, este îmbătrânit și tributar aranjamentelor politice. Deși ținta UE pentru 2050 este o economie fără emisii de carbon, România propune în proiectul de strategie energetică a țării menținerea unităților pe cărbune, ba chiar și construirea unora noi, cu tehnologii nevalidate la nivel mondial.

De asemenea, Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) care cuprinde contribuția României la eforturile Europene este total lipsit de ambiție, propunând o cotă de energie din surse regenerabile de doar 27.9%, în condițiile în care țara noastră are un potențial important, iar ținta europeană este de minim 32% pentru 2030. 


În centru, Peter Willcox, căpitanul navei Rainbow Warrior

„Majoritatea statelor membre din UE au decis să elimine treptat producția de energie din cărbune pentru a proteja clima, dar și din rațiuni economice. Guvernul României încearcă să întârzie inevitabilul cat mai mult posibil și sprijină, din păcate, funcționarea termocentralelor pe cărbune care nu respectă normele de mediu naționale și europene. De mai bine de 5 ani, termocentrale precum Mintia și Govora funcționează fără autorizație integrată de mediu. Aceste termocentralele pe cărbune sunt foarte poluante, contribuie decisiv la amplificarea schimbărilor climatice și afectează sănătatea oamenilor. Conform unui studiu Climate Action Network Europe, termocentralele pe cărbune din România provoacă anual 570 decese premature și costuri de sănătate asociate poluării ce se ridica la peste 1,6 miliarde de euro anual.

Cerem Guvernului României un plan asumat pentru înlocuirea treptată a producției de energie din cărbune cu energie din surse curate, regenerabile, până în 2030. Amânarea acestui plan pune în pericol securitatea energetică a României, iar nerecunoașterea colapsului producătorilor de energie pe bază de cărbune și amânarea înlocuirii cu energie din surse regenerabile vor duce la o criză majoră în următorul deceniu.”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Tranziția către energia curată trebuie să se facă treptat

Înlocuirea treptată a producției de energie din cărbune cu energie din surse curate vine la pachet cu o serie de riscuri și provocări de ordin economic și social. Când minele și termocentralele se închid, comunitățile locale suferă. Veniturile, locurile de muncă, viețile oamenilor sunt puse în pericol atunci când guvernele nu își asumă un proces de tranziție justă prin care, odată cu închiderea minelor și termocentralelor, oamenii au acces la  un loc de muncă decent într-o economie fără emisii de carbon.

“Cerem Guvernului României să pregătească această tranziție pentru comunitățile miniere și să nu le abandoneze, așa cum a făcut-o la sfârșitul anilor ‘90, în Valea Jiului. Oamenii au suferit cumplit pentru că autoritățile nu au fost capabile să creeze alternative sustenabile în Valea Jiului, să gestioneze fonduri, să implice comunitatea în rezolvarea problemelor create de disponibilizările în masă. Guvernul să își asume că nu există viitor pentru cărbune. Costurile ridicate pentru producerea de energie din cărbune și criza de mediu cu care se confruntă omenirea sunt semnele evidente ignorate de statul român. Autoritățile sunt obligate să înceapă să pună osul la treabă, prin atragerea de capital, fonduri europene, prin crearea de infrastructură și prin investiții în resursele umane din zonele miniere.”  declară Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.

Prosumatorii, parte a soluției

România trebuie să accelereze ritmul tranziției la energia regenerabilă. E o condiție esențială pentru a atinge țintele obligatorii ale Uniunii Europene în materie de energie și climă pentru următoarele decenii. Din păcate, în România, sectorul energiei regenerabile este blocat de mai mulți ani, incoerența mecanismelor de sprijin îndepărtând investitorii.

Prosumatorii - micii producători/consumatori de energie din surse regenerabile - pot juca un rol important în descentralizarea sistemului energetic și înlocuirea producției de energie pe bază de combustibili fosili, ce generează schimbări climatice.

„Deși cadrul legislativ și de reglementare a fost îmbunătățit recent, e nevoie de semnale mult mai clare din partea statului român pentru a sprijini energia regenerabilă și prosumatorii. Cerem proceduri simplificate și un mecanism eficient de sprijin financiar pentru prosumatori.

Orice cetățean european are dreptul să își producă singur energia din surse curate. În România, drumul de la consumator la prosumator este încă lung și plin de incertitudini. Tocmai de aceea, în luna mai 2019 sunt doar 70 de prosumatori înregistrați în România, iar în Marea Britanie, 800.000, deși țara noastră beneficiază de mult mai multe zile însorite anual.” declară Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România.

Programul navei la Constanța

Pentru cei interesați de mai multe detalii despre campaniile Greenpeace și istoria fabuloasă a navei, Rainbow Warrior va putea fi vizitată de către publicul larg în fiecare zi (foto mai jos).

De asemenea, pentru intervalele orare în care nava se poate vizita de către publicul larg, un autobuz RATC va face traseul Poarta 1 (interiorul portului) - Cuibul Reginei, cu o frecvență de 15 minute, tot gratuit.

×
Etichete: Greenpeace
x close