Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că salariile medicilor vor putea creşte când vor exista garanţii că sunt bani, însă scopul nu este majorarea salariilor cadrelor medicale, în detrimentul tratamentului pacienţilor, ci ca spitalele să primească mai mulţi bani.
"Salariile nu se pot mări decât în momentul în care avem garanţia că există şi bani cu care să le plătim. Legea, în momentul de faţă, spune că într-un spital, maxim 70% din banii pe care-i ia de la Casa de Asigurări de Sănătate pot să constituie fondul de salarii. Or, dacă 70% plătim salarii, 10% plătim regia (cheltuielile de întreţinere - n.r.), 10% alte cheltuieli - pentru pacienţi rămân foarte puţini bani. Scopul nu e să mărim salariile la o limită care să nu facă sustenabil tratamentul pacienţilor, scopul este să mărim suma de bani pe care o are un spital şi atunci sigur că şi salariile pot să crească", a spus Rafila, informează
Mediafax.
Rafila a afirmat că există discuţii în privinţa majorării salariilor cadrelor medicale, însă "lucrurile acestea se fac progresiv", subliniind că România este afectată de criză economică.
"Legat de ce spunea domnul profesor Astărăstoae (migraţia continuă a medicilor - n.r.) avem discuţii până în septembrie. Asta nu înseamnă că dacă avem discuţii până în septembrie legate de dublarea salariilor - şi luaţi-o doar aşa ca o ipoteză, nu este o declaraţie oficială în nici un fel - se poate să înceapă la 1 octombrie. Lucrurile acestea se fac progresiv, nimeni nu poate să aloce sau să acorde resurse dintr-o dată, mult mai multe, pentru că suntem într-o situaţie de criză economică majoră, care nu e doar în România, ci se reflectă la nivel global", a arătat Rafila.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, susţinea recent că organizaţia solicită creşterea veniturilor medicilor, iar dacă Guvernul nu ia în discuţie acest subiect până în luna septembrie s-ar putea afla în faţa unei demisii în bloc a acestora.