Antena 3 CNN Actualitate Rafila, după ce medici de la Pantelimon sunt acuzați de omor: Să nu blamăm toți medicii. Nu demisionez, nu e responsabilitatea mea

Rafila, după ce medici de la Pantelimon sunt acuzați de omor: Să nu blamăm toți medicii. Nu demisionez, nu e responsabilitatea mea

alexandru rafila hepta
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,cere demisia directorului Spitalului Pantelimon Sursa foto: Hepta
de Georgiana Marina    |    08 Aug 2024   •   11:26

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila făcut apel, joi, să nu se blameze corpul medical în totalitate în contextul anchetei de la spitalul Sfântul Pantelimon. El a subliniat că situația de la acea unitate sanitară este "fără precedent" și a anunțat că va merge acolo pentru a se asigura că activitatea medicală va continua în spital. Totodată, Rafila spus că nu va demisiona pentru că nu are de ce să își asume personal această situaţie.

Alexandru Rafila a făcut declarații, pentru a lămuri situația care "s-a schimbat din aprilie", de când Corpul de Control al ministrului Sănătății care a constatat că nu sunt probleme administrative, aspecte pe care le verifică Corpul de Control.

"Din aprilie a continuat ancheta penală.

Medicii sunt cei care salvează vieți, mai ales cei de la ATI , unii pierd lupta cu viața.

Să ne aducem aminte mereu de ce fac medicii și să nu blamăm în bloc acest corp profesional", a spus Rafila.

Ministrul a declarat că se duce la Pantelimon, unde "e situație fără precedent".

"Să ne asigurăm că activitatea medicală acolo va continua. Voi discuta cu șefii secțiilor, cu medicii de la ATI să găsim o soluție.

Blamarea medicilor in corpore nu e un răspuns pe care să îl încurajăm, cine e vinovat să plătească, mi se pare incredibil ce s-a întâmplat. Dacă a fost așa, nu discutăm. Omorul deliberat e pentru mine greu de conceput și e absolut inacceptabil.

Când discutăm de o anumita specializare medicală, să discutăm cu cei care o practică, pentru că ei sunt în măsură să dea răspunsuri corecte, eu sunt microbiolog, nu pot să-mi dau cu părerea ce fac medicii ATI, care au o specialitate foarte dură.

Dacă au fost încălcări ale deontologiei profesionale, fiecare trebuie să răspundă. Să lăsăm justiția să își urmeze cursul", a mai spus ministrul.

Rafila: Nu am de ce să demisionez

Alexandru Rafila a declarat că nu îşi asumă situaţia de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", întrucât este vorba despre "o infracţiune de omor premeditat", şi că nu are de ce să demisioneze.

"Eu nu am de ce să îmi asum personal această situaţie, pentru că acolo este vorba despre o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a ministerului Sănătăţii pentru o astfel de acuză. Din punctul acesta de vedere nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că o chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multe emoţie este o chestiune pe care o înţeleg, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să îl controlăm şi nici să îl influenţăm...", a spus ministrul.

El a precizat că nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului.

"Vă rog să reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului. Nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului. Este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin. (...) Nu cred că această problemă ţine de Ministerul Sănătăţii şi de politica de sănătate din Ministerul Sănătăţii", a susţinut Alexandru Rafila.

El a spus că nu are niciun element prin care să confirme că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii.

"Nu am niciun element prin care să confirm că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem", a spus ministrul.

El a afirmat că în calitatea pe care o ocupă nu poate să încalce legea şi să destituie sau să angajeze pe cineva decât în condiţiile legii.

"Eu nu pot să încalc legea. Nici să destitui pe cineva, nici în alt mod, să angajez pe cineva sau să reangajez pe cineva, decât în condiţiile legii. Eu nu pot să dau dispoziţii de angajare sau de desfacere a unui contract de muncă, nu am făcut-o niciodată, decât dacă există o bază legală pentru acesta", a arătat Rafila.

Florina Pompilian, șefa ATI de la Spitalul Pantelimon a dat declarații joi și a anunțat că toți medicii de pe secție și-au depus demisiile din gărzi și urmează să își depună și demisiile din spital, dar asta după ce termină de tratat pacienții internați. În acest moment, nu se mai pot face internări la Spitalul Sfântul Pantelimon.

 

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close