Antena 3 CNN Actualitate Dr. Rafila, atac la Ministerul Sănătăţii: Lucrul acesta trebuie să înceteze, iar ministerul să-şi facă treaba

Dr. Rafila, atac la Ministerul Sănătăţii: Lucrul acesta trebuie să înceteze, iar ministerul să-şi facă treaba

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 12:30 26 Ian 2021 Modificat la 12:30 26 Ian 2021
o_1esv27e041go51t7ipr3kse1v75b.jpg
Sursa foto: Agerpres

În context, medicul a amintit şi de cazurile cu tulpină nouă şi spune că în raportările zilnice se vede o situaţie ciudată, respectiv scade numărul bolnavilor şi creşte cel al pacienţilor internaţi la Terapie intensivă.

"Ţările din jurul nostru au mai multe cazuri COVID, noi avem mai puţine, iar lucrul acesta trebuie să înceteze la un moment dat, iar Ministerul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să readucă lucrurile în zona realităţii", a afirmat, marţi, la Antena 3, prof. dr. Alexandru Rafila.

Rafila: Ministerul Sănătăţii nu se implică în gândirea unui strategii de testare care să readucă cifrele în zona realităţii

Întrebat unde crede că greşeşte Ministerul Sănătăţii, Rafila spune că nu se vede o strategie de testare care să raporteze cifre reale ale bolnavilor de coronavirus.

"Nu se implică deloc în gândirea unui strategii de testare care să readucă cifrele în zona realităţii.

Noi nu putem să avem cea mai mică incidenţă cumulată din Europa, în condiţiile în care şi noua tulpină circulă peste tot. Este clar că şi în România se întâmplă probabil o răspândire a acestei tulpini, dar nu există dovezi.

Toate lucrurile sunt bazate pe senzaţie, dar nu sunt pe bază de dovezi", a adăugat deputatul PSD Alexnadru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rafila: Este o iluzie, nu am învins pandemia, trebuie să fim precauţi

Totodată, reprezentantul României la OMS atenţionează că noi ne relaxăm prea repede spre deosebire de alte ţări, deşi nu am învins pandemia.

"Este o iluzie, nu am învins pandemia, trebuie să fim precauţi categoric, dar să avem şi un cadrul legal care să aplice lipsa anumitor măsuri", a punctat medicul epidemiolog.

În ce priveşte procesul vaccinării împotriva coronavirusului, profesorul Rafila spune că ar trebui să ajungem la 100.000 de imunizări zilnic, ca să terminăm această etapă până la sfârşitul lui septembrie.

Numai în acest fel, vom obţine o imunizare colectivă şi ne vom putea întoarce la activităţile noastre.

Alexandru Rafila remarcă o situaţie bizară la raportările zilnice COVID: "E ceva care nu se leagă"

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, spune că a observat în raportările zilnice ale situaţiei COVID la noi în ţară o situaţie bizară.

Medicul a remarcat în raportările zilnice de la ora 13, faptul că avem raportate tot mai puține cazuri noi de COVID-19, însă numărul bolnavilor care sunt internați la ATI nu este în scădere, ceea ce este foarte ciudat.

"În România, lumea are foarte multe opinii, foarte multe păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi. Or, în cazul nostru, dovezile sunt reprezentate de numărul de cazuri noi, de răspândirea lor şi de evoluţii previzibile", a spus medicul.

Alte şapte cazuri de COVID-19, la școala din București unde a fost depistată noua tulpină

În plus, au început să se înmulţească şi cazurile cu tulpină nouă COVID, focarul de la şcoala din Capitală s-a extins, iar alte analizele de secvenţiere a virusului sunt în aşteptare.

Alte șapte persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus, în cazul focarului de la Şcoala nr. 28 din sectorul 2 din Capitală, informează Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că nouă din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR. 

Coronavirus în România, 25 ianuarie 2020. Număr ridicat de pacienți la ATI

Un număr de 1.551 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate luni, în România, iar 65 de români au murit din această cauză.

Până luni, 25 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 712.561 de cazuri de persoane bolnave COVID – 19 şi 17.841 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.018. Dintre acestea, 1.017 sunt internate la ATI.

×
x close