Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat şi Sorin Cîmpeanu se ceartă pe teste. Elevii şi părinţii, în mijlocul haosului

Raed Arafat şi Sorin Cîmpeanu se ceartă pe teste. Elevii şi părinţii, în mijlocul haosului

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dă vina pe Raed Arafat pentru lipsa testelor de salivă din şcoli. Potrivit Hotărârii CNSU, elevii trebuie testaţi de două ori pe săptămână, doar că testele sunt insuficiente sau nu sunt livrate la timp. Victime colaterale sunt copiii și părinții, care suferă de pe urma acestui haos.

Raed Arafat şi Sorin Cîmpeanu se ceartă pe teste. Elevii şi părinţii, în mijlocul haosului
Raed Arafat şi Sorin Cîmpeanu se ceartă pe teste. Elevii şi părinţii, în mijlocul haosului Sursa foto: Antena 3
de Raluca Bîrcă    |    14 Dec 2021   •   16:12

Elevii au protestat astăzi în faţa Ministerului Educaţiei din cauza dezastrului testării în şcoli.

Părinţii au fost chemaţi în miezul nopţii să ridice testele de salivă iar premierul Nicoale Ciucă a cerut corpului de control să verifice achiziţia de teste.

Aceştia au depus cele 50 de mii de semnături ale petiţiei intitulate "Nu mai jucaţi ping-pong cu educaţia" şi vor cere măsuri urgente pentru şcoală, în timpul pandemiei.

Sorin Cîmpeanu dă vina pe Raed Arafat pentru întârzierile nepermise în livrarea testelor

Totul se întâmplă în condiţiile în care testarea elevilor a început, săptămâna aceasta, cu o amânare de azi pe mâine.

Testele au ajuns târziu la Inspectoratele Şcolare, aşa că zilele de testare au fost schimbate din luni şi joi, în marţi şi vineri.

Şi pentru că statul cheltuie un miliard de lei pe testarea elevilor, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice achiziţia testelor de salivă din scoli.

În plus, se pune şi problema eficienţei acestor teste, având în vedere că 67% din testele pozitive raportate de elevi joia trecută s-au dovedit a fi fals-pozitive.

Cîmpeanu: "Toți elevii și personalul din școli și grădinițe vor fi testați pentru COVID de 2 ori pe săptămână"

"Există o hotărâre CNSU, numărul 83 din 2021, care spune că trebuie achiziţionate 70 de milioane de teste, pentru testarea de două ori pe săptămână. Ne spune Ministerul Sănătăţii, prin instrucţiunea din Monitorul Oficial. Trebuie testaţi preşcolarii din grădiniţe, toţii elevii, tot personalul din învâţământ. A se vedea educatori, învăţători, profesori, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic.

Există o hotărâre CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Ministerul Educaţiei nu este parte semnatară într-un contract, să poată avea controlul pe termenele de livrare. IGSU este parte în contract. IGSU ne-a asigurat că face toate demersurile posibile pentru aprovizionare ritmică, cu teste. 

Suntem în întârziere, dar insist pe nevoia de testare, aşa cum spune Ministerul Sănătăţii, de două ori pe săptămână. Insist asupra acestui lucru, Avem o hotărâre CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU, publicată în Monitorul Oficial ajung pentru testarea elevilor, vreme de 11-12 săptămâni. Până acum am avut testare într-o singură săptămână completă", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu Raed Arafat elevi testare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close