Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat îi avertizează pe cei care participă la festivaluri: „Atenţie, pot să apară vijelii şi furtuni extreme!"

Raed Arafat îi avertizează pe cei care participă la festivaluri: „Atenţie, pot să apară vijelii şi furtuni extreme!"

Raed arafat, beach , please
a făcut o serie de recomandări pentru cei care vor participa la festivaluri . Sursa foto: Hepta | Beach Please / Instagram
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2024   •   16:58

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat un apel la populaţia care va participa în următoarele două zile la cel mai mare festival de muzică urbană din estul Europei, organizat la Costinești să se protejeze mai ales că sunt anunțate vijelii dar şi furtuni extreme.  

Ediția 2024 a festivalului de muzică urbană Beach, please! începe miercuri și se termină duminică, 14 iulie, la Costinești. Autorităţile însă au intrat în alertă, mai ales că ANM a emis două coduri roșii de canicula şi disconfort termic deosebit de accentuat.

În acest contextRaed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a făcut o serie de recomandări pentru cei care vor participa la festivaluri pentru că este posibil ca vremea să se schimbe brusc şi să apară vijelii extreme sau chiar furtuni. 

„În timpul Codului Roșu pe caniculă pot apărea vijelii şi furtuni extreme şi să se ia măsuri de protecție. Nu am zis să nu-i lase pe oamenii să intre la festival, pentru că este acum Cod Roșu de caniculă, nu asta am zis.

Dacă se emite Cod Roșu pe vijelie, atunci trebuie să fim foarte atenți în acest sens și asta într-adevăr impune anumite măsuri pentru că o vijelie puternică de Cod Roșu poate să facă oamenii să înceapă să fugă și chiar să se calce în picioare dacă sunt într-un spațiu de unde vor să se evacueze. Asta a fost ce am zis și ce am sfătuit și să se ia caz după caz, de către cei care răspund de festival.

Referitor la măsurile de protecţie recomandate la „Beach, Please!”, cel mai mare festival de muzică urbană din Sud-Estul Europei, care se desfășoară în aceste zile, 10 – 14 iulie 2024, la Costinești, Raed Arafat a reamintit. 

„Măsurile care s-au recomandat oamenilor de a avea ceva pe cap, de a se proteja, de a se îmbrăca în hainele lejere, în haine de culoare deschisă, consumul de apă, asta toate trebuie să fie respectate de către oameni dacă vor să evite să fie afectaţi sau să aibă probleme din cauza caniculei. Este clar că sub o temperatură de Cod Roșu există un disconfort termic serios și oamenii trebuie să ia în considerare acest lucru.

Dacă sunt persoane cu anumite boli cronice, cu probleme care să le pună viața în pericol, dacă să expun acestor temperaturi trebuie să evite expunerea și să rămână în case cel puțin între orele prânzului, ora 11:00 și ora 18:00 seara până se ce vremea se răcorește și când impactul este un pic mai redus", a spus Raed Arafat, la Antena 3 CNN. 

Raed Arafat explică situaţia incendiilor de vegetaţie din România

Întrebat şi de situaţia incendiilor de vegetaţie din ţară, şeful DSU a spus:

„Avem la acest moment incendiul de la Mehedinți care e spre final. Şi, astăzi, s-a folosit pe calea aerului aruncarea apei cu avioanele Ministerului Apărării. Este pregătit să fie trimis din nou un elicopter Black Hawk. Elicopterul care a fost ieri s-a întors pentru că trebuie anumite lucrări de revizie, dar de mâine putem să trimitem din nou , dar asta dacă va mai fi nevoie.

La acest moment, colegii de la Ministerul Apărării participă în continuare la stingere împreună cu forțele terestre. Situația este mai bună decât ieri. Cel puțin asta e raportul care l-am primit de la colegii noștri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Pe altă parte, mai avem trei incendii mari, mai serioase, să zicem din nou la Poarta Albă. La Constanța s-a reaprins o zona și pompierii sunt acolo. Avem la Medgidia un incendiu de vegetație uscată și avem la Ialomița sau un incendiu de vegetație uscată. Pentru toate s-au suplimentat forțele, s-au trimis din județele limitrofe și sperăm că să nu se pună problema de a controla aceste incendii.

Şi revin la recomandarea și la solicitare a care am insistat pe ea. Atenție la țigări, la focul deschis, pentru că multe din aceste incendii de vegetație uscată pe câmp sunt inițiate prin țigări aruncate sau foc sau uneori chiar un foc intenționat și care duce la răspândirea incendiului pe o arie mai largă și după care la necesitat ea intervenție pompierilor, care nu este o intervenție ușoară, mai ales în aceste temperaturi", a spus Raed Arafat, şeful DSU, la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Raed Arafat cod roşu canicula
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close