Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, după dezastrul de pe litoral: „Ne așteptăm la fenomene extreme și în alte zone. Sfătuim populația să activeze RO-Alert”

Raed Arafat, după dezastrul de pe litoral: „Ne așteptăm la fenomene extreme și în alte zone. Sfătuim populația să activeze RO-Alert”

inundatii invama veche
Dezastru pe litoral, unde a fost cod roșu de ploi. Colaj FOTO: facebook Urban Jozsef
de Ioana Coman    |    01 Sep 2024   •   13:43

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat duminică, după inundaţiile care au avut loc în ultimele zile pe litoral, că trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene meteo extreme, nu doar în Constanţa, ci şi în alte zone. Oficialul i-a sfătuit pe cei care au dezactivat mesajele RO-Alert de pe telefoane, să le reactiveze.

Potrivit acestuia, în ultimele două zile, în  judeţele Constanţa şi Tulcea s-a intervenit în 26 de localităţi pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curţi, 85 de subsoluri care unele sunt la operatori economici, altele la case, la 48 de case, pe lângă alte intervenţii, copaci căzuţi, străzi inundate.

”La acest moment se intervine în judeţul Constanţa, la Constanţa, Mangalia, Amzacea şi Venus şi pompierii sunt la datorie. Noi, ieri am suplimentat forţele din alte judeţe care au venit să sprijine colegii în acţiunile de scoatere de apă” a spus Arafat, la Digi24.

El a precizat că au fost trimise şi şapte motopompe suplimentare din alte judeţe.

Şeful DSU a mai spus că şi la începutul anului a fost o furtună extrem de gravă la Constanţa şi este a doua furtună gravă în timpul verii.

”Într-adevăr n-am mai avut astfel de intensitate şi impact a unei furtuni. Noi trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene meteo extreme, nu doar în Constanţa, ci şi în alte zone, astfel de fenomene ar putea să se intensifice”, a arătat Raed Arafat.

”Sfătuim populaţia, mai ales cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane”, a precizat Arafat, arătând că au fost date 4 coduri roşii nowcasting în judeţele Constanţa şi Tulcea în ultimele 2 zile, 12 coduri portocalii în 10 judeţe, pe lângă alte avertizări.

”În judeţele respective au fost date 17 mesaje RO-Alert plus cinci mesaje prin televiziunea română”, a completat Arafat.

Secretarul de stat a transmis că populaţia trebuie să fie atentă la mesajele care se dau pentru a reacţiona corect şi din timp, înainte să aibă un impact asupra vieţii lor.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close