Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, joi, referindu-se, în special, la cazul Colectiv, că nu există intervenții "perfecte" în cazul incidentelor cu victime multiple, dar evaluarea ulterioară trebuie să ducă la îmbunătățirea procedurilor în aceste situații, scrie Agerpres.
Printre "lecțiile învățate" de autoritățile române din cazul Colectiv, Raed Arafat a enumerat intenția de a realiza un dispecerat comun pentru SMURD, Ambulanță și Pompieri, dar și crearea unui "registru" al ONG-urilor care ar putea asigura asistență Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) în cazul unui incident cu victime multiple.
Arafat a vorbit în cadrul unei conferințe de presă alături de Ian Cameron — expert civil NATO, care are o experiență de peste 30 de ani ca jurnalist BBC, și de Nathan Rodgers — expert civil reprezentant SUA la NATO din partea Federal Emergency Management Agency (FEMA). Conferința a avut loc la Ambasada SUA la București.
Cei trei au participat, miercuri și joi, la workshop-ul "Lessons learned in mass casualties incidents". Nathan Rodgers, care a făcut parte din echipa de intervenție în cazul unuia dintre cele mai devastatoare incendii într-un club din istoria SUA — Rhode Island, 2003 — a spus că a venit în România pentru a împărtăși din experiența sa. În urma incendiului din 20 februarie 2003 au murit 100 de persoane, iar 230 au fost rănite.
"Identificăm proceduri împreună. Nu am venit în România pentru a judeca intervenția din cazul Colectiv, ci pentru a împărtăși experiența noastră din SUA", a declarat el. Rodgers a adăugat că incendiile din Rhode Island și Colectiv au fost prezentate drept studii de caz în decursul workshop-ului.
Potrivit acestuia, dincolo de schimbările de legislație privind normele de securitate în localuri, după incendiul din Rhode Island a existat o evoluție în SUA în ceea ce privește "managerierea informației cu o prioritate acordată victimelor și familiilor lor".
"După astfel de situații, faci analiza și scoți așa-zisele lecții învățate", a declarat Raed Arafat, adăugând că unele dintre concluziile autorităților române au fost, în unele aspecte, similare cu cele din SUA.
Secretarul de stat a vorbit și despre schimbările ce vor fi implementate în urma incendiului din Colectiv. Una dintre schimbări ar fi crearea unui centru comun pentru echipele Ambulanței, SMURD și Pompierilor.
"Una din măsurile principale este să punem și Ambulanța și Pompierii împreună cu SMURD-ul în același dispecerat. (...) Clădirea este gata și urmează, sperăm, cât mai repede să îi avem împreună, pentru un management mai integrat unei situații cum a fost situația de la Colectiv", a declarat Arafat.
El a punctat că vrea să încurajeze colaborarea autorităților cu ONG-urile. "Începem un proiect de a identifica ONG-urile care vor să colaboreze cu noi (în cazuri de urgență — n.r.) pentru a face un registru", a explicat Arafat.
În acest sens, a detaliat el, vor fi semnate protocoale între autorități și organizațiile respective. "E un proiect nou la care începem să lucrăm. (...) Ideea este să creăm un grup de ONG—uri cu care putem colabora în situații de urgență", a adăugat secretarul de stat.
"Intervenția perfectă nu există. Există intervenția și există o zonă gri", a spus Raed Arafat.
La rândul său, Ian Cameron a subliniat că jurnaliștii au dreptul de a chestiona autoritățile în ceea ce privește intervenția în dezastre cu victime multiple, dar abordarea nu trebuie să fie de tipul "alb sau negru".
"Criticile legate de comunicarea din timpul incidentelor cu victime multiple sunt cele pe care le aud mereu în multe țări, iar mesajul meu este legat de munca împreună. Media au dreptul de a chestiona, este una din funcțiile jurnalismului, să tragă oamenii la răspundere. Dacă colaborați, veți ajunge să nu mai vedeți subiectele în alb și negru. Detaliile importante sunt în zonele gri ale acelor incidente", a explicat jurnalistul.