Raed Arafat: mulți dintre cei care ies pozitivi în urma testării cu teste antigen rămân acasă și nu raportează.
"Sunt cazuri care nu se raportează. Asta știm, pentru că sunt unii care fac teste antigen, teste rapide acasă și sunt pozitive și rămân acasă. Cum aveam înainte pe cei care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, refuzau să se testeze. Acum se testează acasă și rămân acasă, în cazul fericit.
Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă.
Cu testele PCR suntem pe la 30.000 dacă nu greșesc, pe zi, la care se adaugă câteva mii de teste antigenice rapide", a precizat secretarul de stat.
Raed Arafat: Rata de pozitivare, mai mică decât înainte
"Rata de pozitivare am văzut că este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte", a spus Arafat. El a arătat că ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are chiar o scădere.
"Scăderea este lentă, mică, dar arată că situația este sub control. Astăzi suntem sunt 1.000 de paturi în ATI. Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt în relativă scădere", a mai spus el, după şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat.
Raed Arafat: Noua tulpină de COVID nu provoacă simptome mai grave
Raed Arafat a comentat şi situaţia apariţiei a două noi cazuri de infectare, în Bucureşti, cu noua tulpină de coronavirus.
"Decizia este a colegilor de la Ministerul Sănătății, INSP, Spitalul Balș, sunt trei instituții care pot să secvențieze. Cu cât secvențiem mai mult, cu cât știm mai mult care este de fapt tipologia care există în România. Secvențierea nu are un impact asupra tratamentului sau asupra a ce medicamente prescriem bolnavului sau așa mai departe.
nclusiv tulpina nouă nu aduce simptome sau nu aduce o boală mai gravă, doar că este mai contagioasă și aduce un număr mai mare de persoane infectate”, a indicat Raed Arafat.
Întrebat de jurnaliști cât înseamnă în realitate depistarea celor două noi cazuri, secretarul de stat spus că acest lucru se va stabili în urma anchetelor epidemiologice, dar că este posibil ca fiecare caz să fi dus la infectarea altor 2,3 persoane.