Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat: Ambulanţa se aşteaptă cu uşa descuiată

Raed Arafat: Ambulanţa se aşteaptă cu uşa descuiată

3 minute de citit Publicat la 14:39 18 Aug 2015 Modificat la 14:39 18 Aug 2015
girofaaaar.JPG
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a precizat marți, la sediul ISU București, că echipajele de salvare pot cere ajutorul pompierilor sau polițiștilor în cazul în care constată că persoana care a apelat numărul 112 este în stare gravă în casă, nu mai răspunde la telefon iar ușa este încuiată.
Precizarea vine în contextul în care o femeie de 41 de ani, din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în casă la câteva zile după ce sunase la numărul unic de urgențe 112, transmite Agerpres.

"La apelul 112 se ia numărul de telefon, se anunță echipajul care intervine și, în mod normal, echipajul, dacă nu găsește apelantul, trebuie să verifice la vecini, să încerce să intre în legătură cu o echipă și să ceară sprijinul dispeceratului pentru legătura cu familia. Trebuie să se asigure că nu i s-a făcut rău în interiorul casei. Dacă sunt suspiciuni că apelantul este în interiorul casei și nu poate răspunde, atunci se poate apela la intervenția pompierilor, a poliției pentru intrarea în casă, pentru verificare", a spus Raed Arafat.

Arafat a anunțat că a pregătit o circulară, pe care o va distribui către Serviciile de ambulanță, SMURD, ISU, care să lămurească anumite aspecte privind intervenția în astfel de situații.

"Nu schimbăm procedurile, le clarificăm. În mod normal, dacă pacientul stă singur acasă, trebuie să îi indici să lase ușa descuiată. Dacă i se face rău, să poată intra echipa de salvare. Când ai ajuns acolo, dacă nu răspunde apelantul, trebuie făcută o verificare cu vecinii și încercarea de a găsi un membru de familie pentru a intra cu chei în casă și apoi rămâne varianta de a chema pompierii. Pompierii au două modalități: fie sparg ușa de la intrare, fie urcă prin balcon. Aceste modalități vor fi întărite și clarificate tuturor serviciilor de urgență", a mai precizat Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat, referitor la cazul din Cluj, că se va face o verificare amplă pentru a se stabili ce s-a întâmplat și că nu poate acuza pe cineva până nu are concluziile anchetei de la nivel local.

"Trebuie să știm dacă s-a verificat, cu cine s-a verificat. Să vedem dacă au verificat cu vecinii, dacă au verificat cu familia, dacă au anunțat dispeceratul, deci, ce măsuri s-au luat și să vedem ca să nu se mai repete această situație", a adăugat Raed Arafat.

Șeful Serviciului de Ambulanță Cluj, Horia Simu, a declarat că femeia, Simona Bernat, fost lector la UBB, a sunat pe 9 august la 112 pentru a cere ajutor pentru dispnee (lipsă de aer). Echipajul care a ajuns la adresa ei a încercat să intre în apartament, însă nu a putut. De asemenea, deși au sunat înapoi pe numărul de pe care fusese dat apelul la 112, nu a răspuns nimeni. Ulterior, ambulanțierii au așteptat în zonă aproximativ 15 minute, după care, considerând că a fost vorba ori de un apel fals, ori de un pacient care a ieșit din casă, au plecat.

Potrivit lui Horia Simu, procedurile nu permit echipajului de pe ambulanță să spargă ușa unei locuințe. De asemenea, atât șeful Serviciului de Ambulanță Cluj, cât și reprezentantul DSP Dorina Duma au explicat că se înregistrează de nenumărate ori cazuri în care pacienții sună la ambulanță iar apoi aleg să plece cu taxiul sau cu alt mijloc de transport — fie singuri, fie însoțiți de rude — la spital sau la Unitatea de Primire a Urgențelor. La aceste cazuri se adaugă și numărul destul de mare de apeluri false care sunt înregistrate în sistemul 112, potrivit Agepres. 

×
Etichete: 112 ambulanta SMURD
x close