Întâlnirea celor doi lideri prin videoconferinţă vine după reuniunea miniştrilor de externe din SUA şi Rusia. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite au dovezi că Rusia plănuieşte un atac la scară largă asupra Ucrainei. Moscova a negat acuzaţiile.
Potrivit Washington Post, CIA ar fi interceptat transmisiuni ale armatei ruse, în care responsabilii militari estimau că Rusia va mobiliza 175.000 de soldati în cazul unei invazii asupra Ucrainei. Un atac ce ar urma să aibă loc în ianuarie sau în februarie anul viitor şi ar ţinti ocuparea a două treimi din Ucraina. Şeful diplomaţiei americane a spus că nu este clar dacă Vladimir Putin a luat o decizie finală în privinţa atacului.
Un lucru însă e cert: Armata rusă a concentrat aproape 100.000 de militari şi un număr impresionant de mijloace de luptă în diferite puncte la frontiera de est a Ucrainei, ceea ce sugerează planul unui atac convergent asupra acestei ţări. Mai mult, o parte dintre trupele angajate în campanie ar urma să fie lansate de pe teritoriul Belarus, unde armata rusă a desfăşurat recent exerciţiul "Zapad 2021". Actuala concentrare masivă de forţe o aminteşte pe cea din aprilie, când trupele ruse au făcut un exerciţiu de amploare.
Conducerea de la Kremlin a negat că ar intenţiona să invadeze Ucraina şi a declarat că desfăşurarea de manevre militare pe propriul teritoriu este perfect legitimă. Mai mult, Rusia a acuzat, la rândul său, Ucraina că mobilizează forţe militare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, susţine că Ucraina a concentrat în apropierea zonei Donbas, dominate de separatiştii pro-ruşi, circa 125.000 de militari.
Analiştii spun că Rusia nu intenţionează, de fapt, să invadeze Ucraina, ci să transmită Occidentului şi, în special Statelor Unite, că Moscova nu va accepta o eventuală integrare a Ucrainei în NATO. Recent, purtătorul de cuvânt al Kremlinui, Dimitri Peskov, a declarat că orice tentativă a Alianţei Nord-Atlantice de extindere spre est va fi considerată drept o încălcare a "liniei roşii". Tensiunile actuale ne amintesc de cele din timpul Războiului Rece şi pun capăt celor trei decenii de destindere care au urmat căderii comunismului în Europa.
Radu Tudor: ”Noi românii trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a nu avea parte de o surprindere”
Analistul militar Radu Tudor a explicat la Antena 3 pericolul pe care îl reprezintă un potențial conflict armat în apropierea granițelor României.
„Avem foarte mari motive de îngrijorare. Această proximitate geografică față de amenințarea militară rusească evident este motivul principal. Țărmul românesc al Mării Negre este la doar 300 de mile marine de Peninsula Crimeea care a fost transformată într-o fortăreață și unde au fost amplasate sisteme de rachete rusești S400.
Dar această nouă concentrare de forțe la granița cu Ucraina ar putea să genereze o a doua invazie rusească după 2014 și lucrul acesta poate să modifice realitatea strategică pe teren. Ar putea genera o ofensivă rusească inclusiv în zona de sud a Ucrainei, și atunci Rusia se va apropia de gurile Dunării și de frontiera românească.
Aliații noștri răspund foarte ferm de data asta. În 2014, administrația Obama n-a fost atât de concentrată să transmită niște mesaje împotriva unei Rusii agresive. De data aceasta, solidaritatea funcționează. În timp ce noi vorbim, Flota a 6-a americană a dislocat în Portul Constanța unul dintre cele mai importante distrugătoare USS Arleigh Burke.
Dacă aceste mesaje care vin de la secretarul general NATO, de la președintele SUA nu vor descuraja Rusia în intențiile lor agresive, noi românii trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a nu avea parte de o surprindere”, a declarat Radu Tudor la Antena 3.