Analistul militar Radu Tudor, care semnalează pe blogul său publicarea documentelor de către SRI, notează confirmarea unei ipoteze frecvent circulate cu privire la agenții sovietici activi în România, în epoca respectivă.
"Printre miile de pagini cu date și informații foarte relevante pentru cunoscători, se află și cea pe care o prezint în continuare. Elementul cheie, cu valențe istorice din acest document, este afirmația din ultima frază: 'Menționăm, de asemenea, că toate documentele referitoare la activitatea fostei UM 0110 au fost distruse în timpul evenimentelor din decembrie 1989.'
Acest fragment crucial din documentul SRI confirmă ceea ce s-a vehiculat până în prezent la nivel de zvon sau informație neoficială: anume, că documentele referitoare la agenții GRU/KGB de pe teritoriul României au fost distruse.
Citește și: Radu Tudor: Ucraina a declanșat contraofensiva punctuală, chirurgicală, fără ample operațiuni terestre
În cadrul Departamentului Securității Statului, UM 0110 era așa numita unitate 'anti-KGB', cu denumirea oficială de 'unitate de contraspionaj pe spațiul țărilor socialiste'. Cea mai importantă dintre ele, fiind, fără doar și poate, URSS.
Potrivit informațiilor din mediul militar, ofițerii UM 0110 au distrus toate documentele din fișete în decembrie 1989, văzând că la putere vin tocmai cei pe care-i supravegheau asiduu pentru legături cu serviciile secrete de la Moscova, atât KGB (principalul serviciu sovietic de spionaj, securitate și represiune), cât și GRU (spionajul militar).
SRI a preluat însă și arhiva microfilmată a UM 0110, care conținea integral documentele pe hârtie distruse.
Generalul Nicolicioiu, cel care a condus UM 0110, a fost ani de zile supravegheat și strict protejat la domiciliul său din județul Brașov, până la deces", menționează Radu Tudor pe blogul său.
Foto-montaj: ștampila SRI peste un document desecretizat (stânga) și o recompunere realizată în 2004 a celebrei scene din decembrie '89, din Studioul 4 al TVR, cu viitorii lideri politici ajunși la putere pe fondul căderii regimului Ceaușescu. Se remarcă Dumitru Mazilu (stânga), Cazimir Ionescu (dreapta, în planul 2), Ion Iliescu (centru) și Petre Roman (dreapta)