Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Mișcări de trupe NATO fără precedent în ultimii 30 de ani. Ce se întâmplă cu soldații care vin să întărească Flancul Estic

Radu Tudor: Mișcări de trupe NATO fără precedent în ultimii 30 de ani. Ce se întâmplă cu soldații care vin să întărească Flancul Estic

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:40 07 Feb 2022 Modificat la 17:41 07 Feb 2022
soldati nato
Sursa foto: hepta

Mișcările de trupe, fără precedent în ultimii 30 de ani, au în vedere măsuri în spiritul Articolului 5 al Tratatului de la Washington, care reprezintă baza juridică a NATO.

Mii de militari debarcă, deja, în Polonia. Alții vor veni în România și în țările baltice. 

Este o operațiune aliată fără precedent pe flancul estic, semnalează jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Dacă rușii rămân în Belarus, NATO își va spori prezența în Est

NATO intenționează să-și crească prezența militară în statele baltice şi Polonia în cazul în care Rusia își menține trupele în Belarus după un exercițiu militar planificat.

Precizarea a fost făcută, luni, de  Rob Bauer,  șeful comitetului militar al Alianței.

"Examinăm acest lucru. Ar putea fi schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluții”, a explicat Bauer într-o conferința de presă la Vilnius.

"Depinde foarte mult, desigur, dacă trupele ruse rămân în Belarus", a adăugat el.

Potrivit NATO, Rusia are 30.000 de militari masați în Belarus, la nord de Ucraina, pentru exerciții militare comune în această lună.

Alianța Nord-Atlantică estimează la peste 100.000 de soldați desfășurarea militară totală rusă la granițele Ucrainei.

Statele Unite au trimis 3.000 de militari în România și Polonia săptămâna trecută pentru a-i liniști pe aliați, în timp ce Germania a anunțat că ia în calcul să sporească desfășurarea militară existentă în Lituania, amintește Reuters.

Șeful Comitetului Militar NATO: "Rusia, capabilă să declanșeze o invazie de proporții până la finele lunii"

Moscova a declarat că nu plănuiește o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite.

Cerințele Moscovei includ un angajament din partea NATO că Alianța nu va permite niciodată aderarea Ucrainei, cerere calificată drept inacceptabilă de Statele Unite și de țările aliate.

"Dacă te uiți la acumularea de forțe, Rusia ar putea fi capabilă să aibă efectiv suficiente forțe pentru o invazie de proporții până la sfârșitul acestei luni. Fie că o fac, fie chiar au intenția sau nu, asta nu știm", a spus amiralul olandez Rob Bauer, care a amintit că desfășurările cele mai recente la granița cu Belarus includ spitale de campanie şi alte unități auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar.

"Dacă te gândești cu adevărat la o invazie, chiar ai nevoie de mai mult decât forțe de luptă. Și asta (unitățile de suport medical, n.r.) este ceea ce noi, de asemenea, vedem, din ce în ce mai multe adunate de-a lungul granițelor Rusiei cu Ucraina și ale Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător", a conchis oficialul militar.

×
x close