”Generalul Ion Ştefănuţ este cel mai competent expert în antiterorism din România. După o carieră de peste 35 de ani în domeniu, generalul Ştefănuţ s-a consacrat ca director general al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din SRI, pe care a condus-o cu succes 2 decenii în diversele ei forme de organizare, de la Brigada Antiteroristă a anilor ’90 pana la DGPCT din anii 2000. Unanim recunoscut în țară și străinătate, medaliat pentru operațiuni de succes ale căror detalii vor rămâne mult timp secrete, generalul Ştefănuţ a avut amabilitatea să-mi răspundă la câteva întrebări născute inevitabil în urma recentelor atentate din Franța și Austria.
Europa continuă să fie zguduită de atentate teroriste. După ce în 2004 au murit 16 romani la Madrid, a urmat o sângeroasă succesiune de atentate în Marea Britanie, Franța, Belgia și acum Austria. De ce sunt aceste țări puternice incapabile să prevină astfel de evenimente grave?
Europa, mai ales în Occident și în Nord, adăpostește enorme comunități de musulmani, de ordinul sutelor de mii și milioanelor. Aflați în Europa de trei generații sau sosiți în valul migrator de acum câțiva ani, acești oameni au un element comun, dincolo de origini, condiții sociale, vârste sau profesii. Sunt muslimani! Religia lor are peste 1,5 miliarde de aderenți și s-a născut în urmă cu 1400 de ani, în deșertul arzător al Arabiei. Fundamentele sacre ale Islamului includ Quranul, cartea sfântă ce i-a fost dictata lui Muhammad de către Allah, prin intermediul Arhanghelului Gabriel, dar și hadith, colecțiile de relatări ale spuselor și faptelor Profetului. Ar dura mult prea mult să facem o analiză detaliată a prezenței conceptului de “violență fizică extremă” în aceste surse sacre. Au făcut aceste analize mulți savanți, începând cu clasicii musulmani de acum 1200-1000 de ani, care au întemeiat și desăvârșit școlile juridice islamice, și terminând cu experții de astăzi. O concluzie incontestabilă este reprezentată de legitimitatea pe care textele sacre musulmane, teologia musulmană clasică și paradigma reprezentată de către istoria timpurie a Islamului o dau violenței împotriva nonmusulmanilor, dar și modurilor în care islamiștii moderni, folosindu-se de aceste surse, au creat ideologii ce justifică violența în contextul modern. Așadar, în cadrul credinței musulmane main-stream din Europa se va găsi ÎNTOTDEAUNA o mică parte dispusă să treacă de granița dintre ura față de “necredincioși” și comiterea de acte de violență extremă împotriva acestora! Jihadul este o obligație religioasă, atât pentru comunitate, cât și pentru individ. Cu asta se luptă serviciile de informații și securitate europene. Matematic vorbind, dacă numărul potențialilor teroriști este de ordinul miilor, există șanse serioase ca unii dintre ei să ajungă să comită actul terorist fără a fi prinși înainte!
Atentatorul de la Viena era în evidența serviciilor austriece de securitate ca fiind simpatizant ISIS, radicalizat în Austria și cu dorința de a lupta în Siria. Care este motivul pentru care un fundamentalist cunoscut nu poate fi împiedicat să organizeze un atentat?
Cea mai grea întrebare! Principial vorbind, un asemenea personaj ar fi trebuit să rămână sub monitorizarea serviciului de securitate. Poate a fost! Poate nu a fost! Nu cred ca vom afla vreodată toate detaliile, mai ales dacă a fost vorba despre o stângăcie a autorităților. Adaug totuși, din experiența proprie, că în viața reală totul depinde de raportul ținte/resurse. Dacă acest raport nu este convenabil, ori reduci țintele, ori crești resursele. Nu întotdeauna se poate!
Care este realitatea azi în Europa din punct de vedere securitar pe linie antiteroristă? Care sunt cele mai eficiente metode pentru a combate acest flagel sângeros – terorismul?
Bazându-mă pe datele din surse deschise, înclin să cred că situația operativ în profil antiterorist în Europa pare a fi mai degrabă ne-efervescenta. Acțiunile înregistrate în Franța, reacții islamiste la caricaturile “blasfemiatoare” ale Profetului, par a fi acte singulare. Acțiunea de la Viena este mai complexă și mai îngrijorătoare. Care este cea mai eficientă metodă de combatere a terorismului? Indiscutabil, prevenirea. Prevenirea se poate realiza doar având informații, adică surse, dar și pârghii legale eficiente. Subiectul este uriaș și foarte complex, iar părerea mea este că nimeni nu a identificat și implementat soluția perfectă. Vom vedea ce ne aduce viitorul!”, se arată pe blogul personal al lui Radu Tudor.