Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: În sfârşit, intelectualii se ridică împotriva manipulărilor, prostiei şi conspirațiilor, împotriva fake news

Radu Tudor: În sfârşit, intelectualii se ridică împotriva manipulărilor, prostiei şi conspirațiilor, împotriva fake news

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 14:12 07 Apr 2021 Modificat la 14:19 07 Apr 2021
Radu Tudor: În sfârşit, intelectualii se ridică împotriva manipulărilor, prostiei şi conspirațiilor, împotriva fake news
Sursa foto: Antena 3

Radu Tudor: Medicii strâng rândurile împotriva fake news

Într-o postare pe blogul personal, Radu Tudor publică poziţia rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș, dr. Leonard Azamfirei.

"Am criticat zilele acestea lipsa de implicare a intelectualității, a specialiștilor cunoscuți, a conducătorilor instituțiilor României în a combate valul uriaș de ură, manipulare, conspirații si troglod care se revarsă asupra societății românești. Pandemia este folosită de personaje fără scrupule pentru profitul lor personal sau pentru beneficii politice de indivizi cu educație precara, dar cu o violență fizică si de limbaj de tip medieval.

Iată cum după un comunicat slab, postat pe internet de președintele Klaus Iohannis, încă a o voce condamnă derapajele grave. Voi semnala pe acest blog toate luările de poziție, oricât de puține şi timide ar fi ele in raport cu acest tsunami de fake news, manipulare si grobianism revărsat pe strada, în social media sau mainstream media.

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș, dr. Leonard Azamfirei, susține că suprasolicitarea profesională, fizică şi emoțională la care este supus personalul medical, inclusiv sub presiunea străzii, duce la cazuri precum cel al tânărului rezident de la Timișoara. Potrivit lui Azamfirei, medicii nu își doresc să fie declarați eroi sau să fie urcați pe un soclu, însă nici să fie prăbușiți în “huiduieli grotești", arată Radu Tudor. 

În continuare, postarea rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș.

“Zilele acestea am primit cu toții trista veste a morții fulgerătoare a unui tânăr medic rezident ATI de la Spitalul Județean Timișoara, care lucra pe o secție ATI, suport COVID. Suprasolicitarea profesională, fizică şi emoțională la care este supus personalul medical, mai ales în ultima perioadă, sub presiunea străzii și a nedreptelor reproșuri și acuzații primite, își spune cuvântul (…) M-au revoltat în ultimele zile anumite manifestări care au promovat ura împotriva personalului medical și culpabilizarea acestuia. În fața unui spital municipal manifestanții strigau: ‘Hoții!’, ‘Asasinii!’. Pe Facebook proliferează postări care susțin că pacienții infectați cu COVID-19 sunt uciși de ‘protocoalele criminale ale OMS’, prin complicitatea ‘eroilor din linia întâi’. Un medic nu își dorește să fie declarat erou pentru munca sa, ci doar respectat. Nu are nevoie să fie urcat pe un soclu, dar nici să fie prăbușit în huiduieli grotești sau să devină ținta frustrărilor sociale. Medicii nu sunt instrumente ale sistemului politic", a afirmat dr. Leonard Azamfirei, într-o postare pe Facebook.


Rectorul UMFST Târgu Mureș susține că sindromul burnout (al epuizării n.r.) este o realitate ce lovește cadrele medicale, mai ales pe cele aflate în prima linie în cumplita luptă anti-COVID şi că îşi poate închipui, ca tată, prin ce tragedie trece familia tânărului doctor din Timişoara.

“Sunt rector al UMFST Târgu Mureș și medic primar anestezie-terapie intensivă, dar înainte de toate sunt tată. Fiul meu a îmbrățișat cariera medicală și are o vârstă apropiată de a colegului din Timișoara dar, cu toate acestea, cu greu îmi pot imagina durerea unei familii care își pierde copilul la o vârstă care promitea atât de mult. Un părinte care îşi îngroapă copilul trăiește o tragedie nemărginită. Transmit familiei regretele mele profunde și condoleanțe. Se pare că sindromul burnout (epuizare fizică și stres) este o realitate ce lovește cadrele medicale, mai ales pe cele aflate în prima linie în cumplita luptă anti-COVID. Un studiu efectuat la Spitalul de Boli Infecțioase ‘Victor Babeș’ din Timișoara arată că peste 50% din cadrele medicale suferă de formă de burnout. Medicii din linia întâi sunt extenuați emoțional (55,88%), au un nivel ridicat de stres (67,16%), reclamă oboseala şi lipsa odihnei (64,22%), au un grad crescut de anxietate (34,80%) sau chiar de depresie (9,31%)”, arată dr. Azamfirei.

Dr. Azamfirei: Nu este suficient să suplimentăm numărul de paturi, ci să-i susţinem psihologic pe medicii şi asistenţii eroi

“Din păcate, în linia întâi nu sunt doar medici salvatori, ci și medici și restul personalului medical care își pierd viața luptând pentru dreptul semenilor lor la ‘ocrotirea sănătății’. Trebuie să se înțeleagă că nu este suficient doar să mărim numărul de paturi sau echipamentele dintr-un spital, ci să asigurăm suportul psihologic acestor medici și asistenți eroi, să suplimentăm numărul lor, nu să-i supra-epuizăm și să-i descurajăm pe cei rămași. Cât a fost la guvernare, PSD a mărit salariile personalului medical și a militat pentru oprirea exodului către alte țari a acestor oameni minunați. Este nevoie de continuitate în susținerea acestora cu toate resursele pe care le deținem. Avem nevoie de ei, acum mai mult ca niciodată, la fel cum și ei au nevoie de înțelegerea și sprijinul nostru, și să nu uităm că sunt supuși unui risc foarte mare de burnout, mai ales în această perioadă, iar decidenții politici ar trebui să ia măsuri pentru a preveni astfel de situații nefericite”, mai afirmă dr. Leonard Azamfirei, care este și senator PSD, în postarea preluată pe blogul lui Radu Tudor.
 

×
x close