Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, despre tonele de deșeuri care ajung în România: "Suntem victima unei mafii"

Radu Tudor, despre tonele de deșeuri care ajung în România: "Suntem victima unei mafii"

Maria Zărnescu
2 minute de citit Publicat la 16:39 09 Iun 2021 Modificat la 16:39 09 Iun 2021
o_1f7ofqtgtlb2r0bd24ior10jfb.jpg

"Este o chestiune extrem de gravă și nu cred că nivelul la care s-a ajuns în România mai poate fi lăsat doar pe seama autorităților de mediu. Este evident că România este victima unei mafii și a unor firme românești, patronate de niște șmecheri care fac averi imense pe seama distrugerii sănătății românilor.

Este vorba despre complicitate. Câtă vreme vama are la dispoziție niște mijloace legale, câtă vreme controalele se fac absolut superficial, câtă vreme există o suspiciune absolut rezonabilă de corupție în aceste zone, noi nu vom putea să stăm liniștiți. Statul este complice cu aceste filiere care distrug România, din punct de vedere al mediului.

Ne-am lăudat că avem ape limpezi, aer curat. S-a terminat cu povestea asta, România este una dintre cele mai murdare și mai poluate țări din UE. (...) Singura care luptă împotriva acestei realități catastrofale este presa. Noi dezvăluim în fiecare zi și unele autorități de la Mediu nu fac decât să constate că noi avem dreptate", a explicat Radu Tudor, la Antena 3.

Încă 3 mii de tone de deșeuri, descoperite de Garda de Coastă

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au depistat două șlepuri cu motor ce transportau peste 1.000 tone de deşeuri. De la începutul anului, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în colaborare cu autorităţile competente în protecţia mediului ale judeţului Constanţa, au descoperit şi oprit, în total, aproximativ 3.000 tone de deşeuri care urmau să ajungă în România.

În data de 08.06.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, s-au deplasat în Portul Murfatlar unde au efectuat un control asupra mărfurilor transportate cu două șlepuri motor, sub pavilion România. Acestea transportau 1.060 de tone mărfuri declarate ca deșeuri metalice provenite din R Bulgaria ce urmau a fi descărcate în Portul Constanța, pentru o firmă de pe raza municipiului București care efectua activități de import în România.

În urma verificării documentelor, s-a constatat că acestea sunt întocmite neconform, fiind declarate mai multe coduri de deșeuri feroase. Verificările au fost realizate şi fizic asupra compartimentelor marfă, fiind descoperit faptul că, pe lângă tipurile de deşeuri înscrise în acte, erau amestecate şi deșeuri de plastic, ambalaje carton, cauciuc, ebonită, deșeuri electrice, motoare cu ardere internă ce conțin lubrifianți și uleiuri, filtre ulei folosite, acumulatori – baterii, piese auto cu componente din cauciuc.

În acest sens, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a mărfii şi returnării acesteia la expeditor, în Bulgaria, deoarece transporturile erau deșeuri neconforme.

În anul 2021, au fost identificate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, 23 de astfel de cazuri, fiind descoperite, în total peste 2.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:

  • În P.T.F. Port Constanţa Sud Agigea - aproximativ 1.900 tone deşeuri
  • În Portul Murfatlar - 1.000 tone
  • În P.T.F. Negru Vodă - 45 de tone
  • În P.T.F. Vama Veche - aproximativ 100 de tone.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

×
x close