Romania isi doreste, pe buna dreptate, sa scape de una din problemele ei de securitate nationala. E vorba de importul din Rusia a 20 % din gazul consumat pe plan intern. Desi in proportie de 80 % suntem independenti, procentul ramas creaza o vulnerabilitate, scrie realizatorul emisiunii "Punctul de Întâlnire", Radu Tudor, pe
blogul personal.
S-a dovedit de-a lungul timpului ca, in “buna” traditia sovietica, Moscova santajeaza Europa cind e frigul mai mare. Sunt si alte state europene importante in aceasta situatie, chiar cu un procent mai mare al dependentei de Moscova. Cel mai important exemplu: Germania.
Cred insa ca acest deziderat important si legitim este folosit incorect pentru introducerea in Romania a sistemului exploatarii gazelor de sist pe filiera americana.
Spun inca o data : independenta energetica fata de Moscova prin eliminarea celor 20 % din importuri este un obiectiv important. Dar sufera doua amendamente serioase :
- Romania isi poate cistiga mult dorita independenta energetica prin resursele descoperite in Marea Neagra, exploatate de asocierea Petrom-Exxon. Gazul poate compensa cei 20% din Rusia pe urmatorii 15-20 de ani. Alte zone cu potential sunt explorate
- ANRM a concesionat deja 2 din cele 7 perimetre pentru explorare gaze de sist chiar catre rusi (compania NIS-Gazprom)
Din punctul meu de vedere, iata ce plusuri si minusuri avem in momentul de fata:
Avantajele exploatarii gazelor de sist
Posibila eliminare din consumul Romaniei a celor 20 % gaze importate din Rusia
Investitii si locuri de munca pentru specialistii romani
Taxe si impozite platite bugetului de stat de compania care exploateaza si exporta
Dezavantajele exploatarii gazelor de sist
Afectarea solului si mediului, cu efecte grave pe termen lung pentru sanatatea populatiei, florei si faunei
Punerea in pericol a potentialului turistic unic in zona de sud a Litoralului romanesc si Oradea (Baile Felix)
Utilizarea substantelor radioactive, o parte din ele raminind in solul exploatat
Marcarea profitului in special pentru compania straina. Vinzarea gazului catre romani la pretul pietei
Credeti ca merita sa intre Romania in aventura gazelor de sist? Eu cred ca exploatarea in toate cele 7 zone concesionate pentru explorare nu poate fi facuta fara un referendum local in fiecare dintre localitatile vizate.