Este stare de Ugență în Kazahstan. Guvenul a demisionat, iar protestatarii au declanșat o întreagă revoluție pe străzi. Radu Tudor a comentat această situație.
”Să explicăm oamenilor că această revoltă populară uriașă din Kazahstan a fost declanșată de eliminarea subvențiilor pentru prețurile la carburant și la gaz. Kazahstanul avea, până mai ieri, prețuri chiar și de zece ori mai mici față de piața internațională la motorină, benzină și gaz lichefiat.
E o țară cu resurse foarte puternice, dar o țară în care aceste prețuri au fost reținute articial de Nursultan Nazarbaev, ”tătucul” Kazahstanului s-a menținut astfel la putere timp de 31 de ani.
Ieri, odată cu demisia Guvernului a fost înlăturat și Nazarbaev, care nu mai era președintele țării, dar era președintele Consiliului de Securitate, un organism extrem de influent, care-i permitea să conducă în continuare absolut tot ce își dorea în Kazahstan.
Mai departe, pe lângă revolta uriașă a oamenilor, legată de evoluția prețurilor și de liberalizarea prețurilor la carburanți și gaz lichefiat, e vorba de o eliberare a unui popor care a avut, probabil, timp de 31 de ani de suportat foarte multe măsuri dure, represive, din partea unei conduceri care provenea din perioada Uniunii Sovietice. Nursultan Nazarbaev este fostul președinte și fostul prim-secretar al Partidului Comunist din Kazahstan. A rămas 31 de ani președintele acestei țări și încă își exercita o influență uriașă, drept pentru care, este și o revoluție de eliberare, generată de niște măsuri de liberalizare a unor prețuri, într-o țară în care temperaturile sunt foarte scăzute multe zile din an și ai nevoie să consumi foarte mulți carburanți și foarte mult gaz”.
Radu Tudor a vorbit despre ce îi impusionează cu adevărat pe cetățenii din Kazahstan, fiind vorba de probleme mai vechi și mai mari decât prețul combustibililor: ”poporul kazah vrea să iasă astăzi din Uniunea Sovietică, Valul revolutiei de eliberare, care a fost în Europa de Est în 1989 a ajuns abia acum în Kazahstan și vedem care sunt consecințele unei dorințe de libertate în astfel de republici. Am mai văzut astfel de mișcări și în Kirghizstan, și în Uzbekistan.
Ceea ce se întâmplă acum este, practic, spaima Moscovei. Foștii sateliți sovietici descoperă gustul libertății, iar influența Moscovei se menține doar prin forță și prin amenințare, pentru că Rusia a trimis deja consilieri de securitate și elemente de forță care să ajute regimul să rămână la putere. Acest regim nu este departe de ceea ce a practicat până ieri Nursultan Nazarbaev și nu știu în ce măsură Moscova poate menține atât de multe fronturi deschise, pentru că vrea să și invadeze a doua oară Ucraina, vrea să mențină și controlul de mână forte asupra Kazahstanului
S-ar putea ca ceea ce se întâmplă acum să fie un exemplu și să aibă un efect de contagiune și asupra altor republici sovietice care sunt, din păcate, în continuare ținute sub o presiune dictatorială fantastică.”