Regina Maria era topită după Marea Neagră. A ridicat un Palat Regal, "Frumoasa mantie", la Mamaia. O bijuterie inaugurată pe 22 august 1927, în mijlocul unui parc de 1,5 hectare, ce-ți tăia respirația.
După 1947, comuniștii l-au transformat în cârciumă de lux, cu circuit închis. Dar îl păstrează intact. În anii 2000 este cumpărat la preț de apartament de către o grupare de "băieți deștepți". Azi, e o ruină.
Parterul, cu 16 camere, baie, bucătările, cafegerie, garaj, sus, 12 camere, bufet, trei terase, opt băi. Lucrătură fină, piese de calitate. Regina Maria botează castelul "Kara Dalga". Unii se reped să-l traducă "Vălul negru", dar e ceva aproximativ. "Cara" e un nume de origine irlandezo-galeză, semnifică iubirea, dragostea, iar "dalga" e mantie, așa că ar trebui să ne referim la "Frumoasa mantie" sau, cel mult, la "Vălul cel frumos". Suverana primește aici capetele încoronate ale Europei, multe dintre ele rudele sale.
Dar Regele Ferdinand I Întregitorul a decedat în 1927. Regina Maria se simte singură la Mamaia, e tot mai atașată de Balcic. Donează palatul Principesei Elena, mama viitorului Rege Mihai I. În 1930, Carol al II-lea revine pe tronul României și o exilează în Italia pe Principesa Elena, devenind, astfel, noul proprietar al palatului de la Mamaia. Îl vinde, în 1932, Ministerului Apărării Naționale, care-l transformă în sediul Flotilei de Hidroavioane. Cel de-al Doilea Război Mondial nu reușește să-l ucidă. E gazdă pentru nemți, e gazdă pentru ruși.
După 1947, "Frumoasa mantie" e transformată în cârciumă de lux. Înăuntru au acces doar străinii, e cu circuit închis, dar, deși pare greu de crezut, comuniștii păstrează intact și în bune condițiuni locul.
Vine anul 2000. Palatul este vândut, la prețul unui apartament, către o societate în al cărei acționariat se regăseau nume grele şi controversate ale bussines-ului românesc. Și terenul de 1,5 hectare e scos la mezat pe nimic de către primarul de atunci, Radu Mazăre.
Continuarea, în materialul prezentat, luni, de Radu Tudor, la "Punctul de întâlnire":