Repoziționarea războiului în Rusiei în sudul şi estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO de la Marea Neagră, nevoită să asiste la o apropiere a armatei ruse la mai puţin de 50 de kilometri de zona sa de coastă, atunci când Rusia a capturat de la ucraineni Insula Șerpilor, pe 24 februarie.
Sunt declarații date sub protecția anonimatului, citate de publicația Air Force Magazine. Potrivit acestora, există temeri că Vladimir Putin va adopta o strategie de alipire a zonelor rusofone din Ucraina, sub controlul Moscovei.
Întrebat la ce să ne așteptăm şi cum este pregătită apărarea României în acest context, Radu Tudor analist militar şi realizator Antena 3, a spus
"În acest weekend dialogul pe care l-am avut cu ministrul Apărării la Punctul de întâlnire a reieșit foarte clar că ţinta pe care România o are stabilită până la summitul NATO din iunie de la Madrid este prezența a 5.000 de militari NATO pe teritoriul României.
În momentul de faţă sunt prezenţi 3,300 de militari. Aşadar va spori prezența statelor învecinate cu România. Ei vor veni cu tehnică de luptă. Există avioane ale NATO care păzesc cerul României în misiuni de Poliţie Aeriană.
În timp ce vorbim 24 din 24 în spaţiul aerian românesc şi în bazinul Mării Negre survolează avionul de aeriană AUAX, celebru avion al NATO. Sunt măsuri suplimentare inclusiv din partea grupării navale NATO din Mediterana pentru supravegherea flancului de est şi bazinului Mării Negre.
Aşadar surprinderea nu are cum să apară, e o monitorizare foarte strică. Sperăm ca în curând să auzim şi o veste bună de la Washington cu înființarea unor baze militare permanente pe teritoriul României", a explicat Radu Tudor, analist militar.
Referitor la vizita făcută de ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg la Moscova, Radu Tudor a spus:
"Din punctul meu de vedere este remarcabil în plan diplomatic, dar cu siguranță va avea rezultate zero pentru că pe Vladimir Putin nu-l poate convinge nimeni să oprească acest război sângeros şi va merge înainte până la statutul oficial de criminal de război care se apropie cu pași repezi", a mai spus Radu Tudor.
Referitor la negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, Radu Tudor a spus:
"Din păcate Serghei Lavrov a devenit un purtător de cuvânt al rachetelor care omoară civili şi spune că vor persevera. E absolut dureros să vedem acest lucru. Este clar că în următoare perioadă nu vom avea pace în Ucraina
În ceea ce privește un nou pachet de sancțiuni pregătit de Uniunea Europeană pentru Rusia şi posibilitatea unui embargo, Radu Tudor a spus:
"Mi se pare că UE se mișcă destul de greu. Embargoul poate fi lansat mâine dimineaţă.
Problema este cu ce înlocuim gazul rusesc. Aş fi așteptat de la Bruxelles de aproape 50 de zile de când a început războiul un plan foarte clar şi un fond uriaș de 200-300 miliarde de euro prin care cetățenii să fie încurajați să adopte surse de energie regenerabile.
Aş fi așteptat să văd cel puţin 10 centrale pornite în Europa. Aş fi văzut un mesaj de subvenție pentru cei care vor să achiziționeze panouri solare. Nimic din asta nu a apărut. Şi dacă vom înlocuim gazul rusesc cu un gaz din Africa sau din alte zone ale lumii tot dependența se va numi", a spus Radu Tudor, analist militar