Banii respectivi ar urma să fie fructificaţi în beneficiu propriu de actuala guvernare de dreapta, acuză senatorul PSD Radu Oprea.
Oprea a făcut un calcul potrivit căruia suma ţintită de cei de la guvernare se ridică la peste 5 miliarde de euro."
"PSD a propus un buget cu deficit de 7,26% din PIB, care includea toate creşterile salariale de alocaţii şi de pensii prevăzute de legile în vigoare. Guvernul Cîţu a venit cu 7,16% deficit din PIB. Această guvernare de dreapta îşi propune să fure din banii românilor cel puţin 27 de miliarde de lei, adică 5,5 mld euro", a spus Oprea.
El a comentat şi vizita premierului liberal la Bruxelles, în condiţiile în care bugetul abia a fost pus în dezbatere publică.
"Să te duci în faţa Comisiei Europene fără buget şi fără plan naţional de redresare şi rezilienţă reprezintă cea mai clară dovadă de iresponsabilitate. E ca şi cum am vrea să luăm un credit, dar mergem la bancă fără adeverinţă de venit. Asta arată că guvernarea îşi bate joc de cea mai importantă sursă de redresare a ţării, banii europeni", a concluzionat senatorul PSD.
Premierul Cîţu: Aşa nu se mai poate!
Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că Legea bugetului de stat pe 2021 este pusă în dezbatere publică. Este un buget grevat de un dezechilibru uriaş: deficitul bugetar estimat este de circa 7,16%.
"Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeană, va fi de aproape 8,2% din PIB. Este o corecţie sub un procent față de 9,1% din PIB, nivelul înregistrat la finele anului trecut. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare de sub un punct”, a precizat Cîţu.
"Azi (miercuri) am discutat despre Ordonanța de urgență pentru a reduce cheltuielile structurale. OUG e încă în avizare, azi a fost în primă lectură.
Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei în 2021 și 2022 iar cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului. E nevoie de măsuri structurale.
Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv.
Cîţu: Nu sunt divergenţe pe buget între partidele de la guvernare
Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie.
Vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor de 13% față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cu doar 5% față de anul trecut", a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, premierul Florin Cîţu
Prim-ministrul a spus că nu există divergențe între partidele din coaliție în privința bugetului.
USR amenință că nu va vota bugetul
Război total între miniștrii USR-PLUS și premierul Florin Cîțu pe banii care decid soarta țării. Aceștia amenință că nu vor da avizele pentru aprobarea bugetului pentru 2021 daca nu vor primi sumele cerute.
Potrivit unor surse Antena 3 este vorba despre Ministerul Economiei, Sănătății, Transporturilor și Fondurilor Europene.
Bugetul ar fi trebuit să fie gata în urmă cu trei luni de zile. În ordonanța austeritășii obținută în exclusivitate tot de Antena 3, sunt prevăzute tăieri de venituri, eliminări de subvenţii şi îngheţări de salarii.
Pensionarii sunt cei care încasează cea mai dură lovitură de la Cabinetul Cîţu.
Ședința cu scântei a izbucnit în momentul în care miniștrii USR-PLUS au primit draftul legii bugetului pe 2021. Nemulțumiți că li s-au acordat mai puțini bani decât se discutase în coaliție, aceștia l-au amenințat pe premierul Florin Cîțu că nu vor vota proiectul.