Anul trecut, pe 8 mai, Radu Mazare a fost arestat în Madagascar, la solicitarea autorităţilor române, după ce fostul primar al Constanţei fusese condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale.
După 10 zile, Mazăre era suit în avion şi trimis autorităţilor din România, pentru ispăşirea pedepsei. La mai bine un an de la acel moment, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a decis că operaţiunea de extrădare s-a făcut ilegal, fără să există o decizie a judecătorilor din insulă, iar fostul primar al Constanţei trebuie readus în Madagascar pentru a avea parte de un proces corect.
Tribunalul Antananarivo a dispus repunerea in siuaţia anterioară extrădării, respectiv aducerea lui Radu Mazare înapoi în Madagascar din închisoarea din România. Hotărârea Tribunalului din Antananarivo a fost pronunţată în 9 octombrie 2020, fiind executorie odată cu comunicarea oficială a actelor către autorităţile române.
Vezi aici decizia instanţei din Madagascar prin care este cerută retrimiterea lui Radu Mazăre în insula din estul Africii.
Reacţia lui Radu Mazăre după ce a aflat că se poate întoarce în Madagascar
Aflat în spatele gratiilor, Radu Mazăre a trimis un comunicat, prin intermediul avocatului, prin care explică în detaliu cum a câştigat procesul cu autorităţile malgaşe.
"Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).
Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și a dreptului de acces la o instanța de judecată (drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea procedurii derulate în Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie). Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin.
Față de aspectul invocat de către instanțele române, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus. În urma procesului demarat, s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile.", spune Radu Mazăre prin intermediul unui comunicat.
Avocatul fostului primar al Constanţei, Mihai Hotca, a declarat la Antena 3 că Radu Mazăre trebuie trimis de autorităţile române înapoi în Madagascar, pentru reluarea, în condiţii legale, a procedurii de extrădare.