Antena 3 CNN Actualitate Radiaţiile releelor GSM: Spor de 10% pentru angajaţii Primăriei Capitalei

Radiaţiile releelor GSM: Spor de 10% pentru angajaţii Primăriei Capitalei

2 minute de citit Publicat la 14:38 14 Mar 2008 Modificat la 14:38 14 Mar 2008
Radiaţiile releelor GSM: Spor de 10% pentru angajaţii Primăriei Capitalei
Sunt periculoase telefoanele mobile şi releele GSM amplasate în apropierea locuinţelor? Subiectul a fost dezbătut de ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, şi de profesor doctorul Vlad Ciurea, contactaţi telefonic de News FM, în emisiunea Alessandrei Stoicescu, News First. S-a făcut referire şi la angajaţii primăriei Capitalei care primesc un spor de 10% din salariu pentru că îşi riscă sănătatea dându-şi acordul ca, în apropiere de locul lor de muncă, să fie amplasat un releu GSM.

Medicul Vlad Ciurea aminteşte de studiile care s-au făcut pe această tema. S-a demonstrat, astfel, că antenele GSM amplasate în curţi sau în apropierea locuinţelor periclitează sănătatea oamenilor.

Vlad Ciurea explică pericolele la care este supus corpul uman în preajma telefonului mobil.

?Cei care vorbesc mult la telefon au tulburări de memorie, de atenţie, stare de oboseală?, precizează Ciurea.

?Releele GSM emit unde electromagnetice în împrejurimi, în special pe orizontală, deci trebuie să fie amplasate la o anumită distanţă, nu pe şcoli, pe spitale sau pe clădiri publice?, adaugă medicul.

Din acelaşi motiv, ?nici aparatura medicală performantă nu funcţionează în prezenţa telefoanelor mobile sau a releelor. Aeronavele, la fel. De ce credeţi că Primaria Capitalei oferă un spor de 10% din salariu??, explică Ciurea.

Medicul dă chiar şi un exemplu de afecţiune declanşată de folosirea telefonului mobil în exces. ?Am avut un pacient care vorbea foarte mult la telefon, pe partea stângă. Îl folosea până la înroşire. În scurt timp, a căpătat o leziune în lobul de pe partea stângă, adică ?creierul? de pe partea stângă?, precizează Ciurea.

Pe de altă parte, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, care a catalogat, recent, această problemă drept o ?o isterie a mass-mediei?, nu consideră necesar iniţierea vreunui proiect de lege în acest sens, atâta timp cât la nivelul UE nu există o legislaţie privitoare la amplasarea releelor GSM.

?20 de milioane de persoane din România folosesc telefonul mobil. Nu cred că trebuie să ne facem griji, dacă nu există o lege la nivelul UE?, a concluzionat Borbély.

Ministrul anunţă, totodată, că în scurt timp se va organiza o campanie de informare, împreună cu Ministerul Sănătăţii, prin care să se prezinte avantajele şi dezavantajele telefoniei mobile, nivelul maxim de radiaţii acceptat de corpul uman precum şi o clasificare a tipurilor de antene GSM.

Borbely recunoaşte că ?există riscuri, dar cu mult sub limita celor care ar putea afecta sănătatea oamenilor?.

Pe de altă parte, un reprezentant al Protecţiei Consumatorilor aminteşte de un proces câştigat în urmă cu ceva timp, prin care s-a obţinut demolarea unui releu, amplasat la 15 metri de o locuinţă. Totuşi, sentinţa a avut la bază lipsa autorizaţiei de construcţie, nu periclitarea sănătăţii oamenilor din zonă.

În final, profesor doctorul Vlad Ciurea dă câteva sfaturie celor care folosesc telefonul mobil.

?Telefonul trebuie ţinut cât mai departe de corpul omenesc şi mai ales cât mai ferit. Nu dormiţi cu telefonul lângă pat. Se emit aceleaşi unde periculoase pentru sănătatea noastră. Copiii pot să aibă telefon mobil, dar să îl folosească numai în momente de necesitate?.

Medicul ne avertizează că cel mai bine este să folosim hands-free-ul.

?E cel mai bun în momentul de faţă, recunoscut în toate studiile?, încheie Vlad Ciurea.

Antena3.ro

×
x close