Antena 3 CNN Actualitate Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala. O rachetă balistică rătăcită ar fi căzut lângă Phenian

Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala. O rachetă balistică rătăcită ar fi căzut lângă Phenian

Kim Jong Un
Liderul nord-corean Kim Jong Un urmărește lansarea unei rachete. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   22:27

Coreea de Nord a lansat luni dimineaţă două rachete balistice, la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de Phenian. Una dintre ele a avut o traiectorie de zbor „anormală” şi potrivit unui comunicat al armatei din Coreea de Sud, ar fi explodat lângă capitală, informează CNN. 

Rachetele, lansate la 5:05 a.m. și 5:15 a.m., ora locală, au avut două distanțe de zbor diferite, 600 de kilometri pentru prima și 120 de kilometri pentru a doua, potrivit unui comunicat al Grupului de Şefi de stat major din Republica Coreea (JCS).

Întrebat despre aceste diferenţe, Lee Sung-jun, purtătorul de cuvânt al JCS, a spus într-un briefing: 

„Există posibilitatea ca a doua rachetă lansată să fi avut un zbor anormal în stadiul incipient. Dacă ar fi explodat în timpul unui zbor anormal, există posibilitatea ca resturile să fi căzut în interior”, a spus Lee Sung-jun, purtătorul de cuvânt al Grupului de Şefi de stat major din Republica Coreea (JCS).

Armata „analizează cuprinzător” diverse posibilități. El a adăugat că până acum nu au fost confirmate pagube.

Coreea de Sud a spus că prima rachetă, cu o distanță de zbor de 600 de kilometri, a fost o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, în timp ce Lee a spus că, de fapt, a doua a fost „o rachetă balistică”, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca aceasta să fie o nouă armă.

Potrivit JCS, cele două rachete au fost lansate spre nord-est din zona Changyon-gun din provincia Hwanghae de Sud, la aproximativ 130 de kilometri (81 de mile) sud-vest de Phenian.

Dacă racheta ar fi explodat după ce a zburat 120 de kilometri spre nord-est de Changyon-gun, resturile ar fi putut ateriza lângă Phenian, pe baza distanței parcurse de la locul de lansare.

JCS nu a putut confirma dacă a avut loc o explozie în apropierea capitalei, care este cel mai mare oraș din Coreea de Nord și găzduiește peste 3 milioane de oameni.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a declarat că a efectuat cu succes un test de desfășurare a mai multor focoase dintr-un motor cu o singură treaptă pentru o rachetă balistică cu rază medie și lungă de acțiune, marcând o etapă importantă în îmbunătățirea tehnologiei sale de rachete.

Coreea de Sud a spus ulterior că afirmația nord-coreeană este falsă. Lee, purtătorul de cuvânt al JCS, a spus că, în timpul unui test de succes, mai multe focoase ar trebui să se separe de o rachetă în timpul etapei de descreștere a zborului acesteia, dar racheta Coreei de Nord a explodat în faza incipientă în timpul lansării.

Coreea de Nord nu a făcut nicio declarație după lansările de luni dimineață, dar a transmis că va „continua să depună eforturi importante pentru a descuraja actele de perturbare a păcii și stabilității” din Peninsula Coreeană.

kiDin punct de vedere tehnic, cele două Corei rămân în război – un armistițiu a pus capăt războiului din Coreea care a divizat peninsula în 1953, dar nu a fost semnat vreodată niciun tratat de pace oficial.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Casa Albă neagă informațiile că Biden se gândește să se retragă
x close