Antena 3 CNN Actualitate Punctul de Întâlnire. Scapă România de jugul FMI?

Punctul de Întâlnire. Scapă România de jugul FMI?

1 minut de citit Publicat la 19:47 15 Iun 2014 Modificat la 19:47 15 Iun 2014
fmi.jpg
Emisiunea realizată de Radu Tudor, "Punctul de Întâlnire", a abordat tema împrumuturilor făcute de România şi "jugul" creat de FMI în ţara noastră, alături de profesorul Ilie Şerbănescu şi redactorul şef al Income, Elena Cristian. 
 
Maestrul Şerbănescu a explicat că România nu se va desprinde de FMI şi că nu există un astfel de interes din partea niciuneia dintre părţi.
 
"România nu vrea să scape de jugul FMI. Un guvern care adoptă o măsură care nu a fost agreată de FMI nu înseamnă că se desprinde România de FMI. Să fim serioşi. Osatura programului FMI pentru România înseamnă privatizări numai ale unor întreprinderi rentabile. De ce trebuie să le transmite străinilor aceste întreprinderi rentabile nu am înţeles. România nu poate să îşi folosească resursele, pentru că este obligată să le exporte unde vrea UE şi trebuie să plătim gazele într-un delir. Nu import din Rusia, dar trebuie să mă aliniez la preţurile Rusiei, chiar dacă nu import, ăsta e jaf, nu capitalism", a arătat Şerbănescu.
 
Elena Cristian a adăugat că FMI este un organism care are un interes clar de a câştiga bani din împrumuturile acordate altor state. 
 
"FMI nu este interesat să avem o economie bună, pentru că nu ar mai avea nevoie de o administrare specială, nu am mai avea nevoie de ei. FMI este o bancă, are interes să dea bani, ca să îşi primească comisioanele, bonusurile."
 
La nivel de datorii, a explicat Şerbănescu, nu există un companie română care să se fi împrumutat din mediu extern şi care să contribuie, astfel, la creşterea datoriei externe a României.
 
"Nu există companii româneşti care să fi fost împrumutate direct din străinătate. Nu există populaţie care să fi luat bani din străinătate. Partea privată, super majoritară, din datoria externă a României este a firmelor străine care s-au împrumutat din România în afară, majoritatea la societăţile mamă", a conchis Şerbănescu. 
 

×
x close