„În România se micşorează bucăţică cu bucăţică una din cele mai frumoase zone împădurite din Europa, cea a Carpaţilor. Unele defrişări sunt ilegale. (...) Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici, ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate. (…) În arcul Carpaţilor se află cea mai mare zonă împădurită, compactă, din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafaţa României - 6,6 milioane de hectare - e acoperită de pădure, pădure pe care românii o văd zilnic <sângerând> : un studiu al organizaţiei Greenpeace arată ca dispar suprafeţe cât trei terenuri de fotbal de pădure pe oră. Guvernul apreciază că se fură cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an : o dată şi jumătate cât piramida lui Keops. Defrişarea pădurilor, mai arată studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic între 2000 şi 2011, adică în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan şi Schweighofer s-au instalat în România şi în scurt timp au ocupat piaţa. Nici o firmă însă nu crescut atât de mult ca Schweighofer : 465 milioane de euro câştig brut în 2013, din care 96,5 milioane câştig net. Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici, ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate. (...)" relatează publicatia germana Der Spiegel.
Invitat în emisiune, avocatul Pavel Abraham a arătat că vinovaţi pentru situaţia la care s-a ajuns în legătură cu pădurile din România suntem inclusiv noi, românii, nu doar companiile străine.
"Am văzut numeroase reportaje cu camera ascunsă în care se arată cum se eludează dispoziţiile legale existente în România şi, pe lângă ceea ce se aprobă legal să se taie, se taie abuziv", a spus Pavel Abraham, la Antena 3.
"Suntem extraordinari de neglijenţi, ca neam, pentru faptul că, între cele două războaie, a fost un adevărat război în România împotriva celor care tăiau pădurea şi o exportau sub formă de buşteni sau scândură. Noi am ajuns în 2015 să tolerăm asemenea activităţi", a mai spus Pavel Abraham.