Radu Tudor a prezentat, în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de întâlnire, un document esenţial pentru România, în contextul crizei refugiaţilor.
În documentul Comisiei Europene, trimis deja Parlamentului European, există o anexă, privind propunerile Consiliului pentru măsurile obligatorii privind refugiaţii din Italia, Grecia şi Ungaria.
Radu Tudor a explicat că Parlamentul European deja a votat cu o majoritate confortabilă acest document. Marţi, în Consiliului JAI, conform informaţiilor lui Radu Tudor, există o majoritate calificată a ţărilor UE care doresc aceste cote obligatorii. România nu face parte din această majoritate. România se află într-o minoritate de ţări care nu doresc cote obligatorii, ci cote voluntare.
Dacă se va vota în Consiliul JAI, documentul devine literă de lege şi pentru România.
În document este trecut procentul de 3,87% cotă obligatorie pentru România. Asta înseamnă că, din numărul total de imigranţi din Italia, România ar urma să primească 604, din Grecia 1.951 şi din Ungaria 2.091. În total, 4.646 de refugiaţi
Radu Tudor a dezvăluit şi câţi bani va primi România, dacă va primit 4646 de refugiaţi. Astfel, conform calculelor făcute de realizator, România primeşte, strict pentru găzduirea lor şi hrana refugiaţilor, 27,8 milioane de euro.
Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat, în emisiunea Punctul de Întâlnire, că România nu are capacitatea administrativă pentru a primi refugiaţi şi că riscă probleme severe.
"Întreţinerea unui deţinut ne costă 2.700 de lei pe lună, vreo 700 de euro. Şi pentru ei ai deja logistica imobiliară făcută. Dar când vei avea aceşti oameni pe câmp, un orăşel de 6.000 de oameni, şi dacă mai creşte şi cota în următorul an, dacă se ajunge la 1.000 de euro pentru un om, or să vrea să vină mai mulţi în România. Deci putem să transformăm această poveste într-un motiv de pelerinaj de mutare a unor populaţii masive subdezvoltate în România. Este România pregătită să aibă într-un oraş ca unul din doi oameni să fie imigrant? Nu ştiu dacă ar mai fi România."