Antena 3 CNN Actualitate Punctul de Întâlnire. Cristian Pîrvulescu: Nu îi place nimănui cum arată România astăzi. Nici măcar celor care s-au îmbogăţit aici

Punctul de Întâlnire. Cristian Pîrvulescu: Nu îi place nimănui cum arată România astăzi. Nici măcar celor care s-au îmbogăţit aici

1 minut de citit Publicat la 19:51 22 Dec 2013 Modificat la 19:51 22 Dec 2013
Punctul de Întâlnire. Cristian Pîrvulescu: Nu îi place nimănui cum arată România astăzi. Nici măcar celor care s-au îmbogăţit aici
Foto: VideoNews
Emisiunea Punctul de Întâlnire, realizată de jurnalistul Radu Tudor, a avut ca temă principală România capitalistă, care astăzi a împlinit 24 de ani de existenţă. 
 
Profesorul Cristian Pîrvulescu a explicat de ce România nu este unde ar fi trebuit să fie dar şi de ce nimănui nu îi place în România. 
 
Nu îi place nimănui cum arată România, după 24 de ani. Nici măcar celor care s-au îmbogăţit în România. Că altfel nu şi-ar trimite copiii prin străinătate, nici ei nu ar pleca prin ţări străine. Dar trebuie să vedem o diferenţă importantă între România şi occident. În decembrie 1989 exista un partid, o organizaţie privată, nu un stat. Nu exista stat. Vă dau un exemplu. În judeţe exista administraţie publică? Nu. Exista secretar de partid care conducea judeţul. Cum a fost domnul Ion Iliescu. Era primul secretar de partid. Sigur, mult mai puternic decât un prefect, erau dumnezeii judeţului. Ceauşescu a devenit preşedinte în 1974, dar funcţia lui de putere era cea de secretar general al partidului. 
 
Marea noastră problemă este că în 89 noi nu am avut un stat care să ne apere de hoţi, nu am avut instituţii puternice. În momentul în care a căzut comunismul a căzut tot. A trebuit să reinventăm instituţiile. Astăzi ni se reproşează că nu avem stat de drept. Păi e foarte greu să construieşti un stat de drept într-o generaţie. 
 
Noi trebuie să construim statul. Eu nu sunt de acord cu ideea că statul este cel mai prost gestionar. Să vă explic şi de ce. Nu s-a dovedit nicăieri că teoria aceasta funcţionează. Statul suntem noi. sunt eu, dumneavoastră, domnul Ilie Şerbănescu, cei care ne privesc acum. Statul nu este o suprastructură. Asta este o teorie marxistă. Statul NU există fără cetăţenii ei. 
 
Cei care au gestionat într-un mod neprofesionist nu erau statul, erau reprezentanţii unor grupuri private. Au furat, au distrus cu bună ştiinţă, nu vorbim despre erori de management, vorbim despre acte comise cu bună ştiinţă. Pentru că, pe de-o parte, nu au niciun fel de idee, apropo de capitalism. Nu au crezut nici în comunism, nu cred nici în capitalism. Noi nu am avut nici comunism autentic. Noi am avut naţional-comunism. 
 

×
x close