Antena 3 CNN Actualitate Punctul de întâlnire: 25 de ani de la căderea comunismului în România

Punctul de întâlnire: 25 de ani de la căderea comunismului în România

M.C.
1 minut de citit Publicat la 19:36 28 Dec 2014 Modificat la 19:36 28 Dec 2014
tudorica.jpg
Politologul Cristian Pârvulescu şi economistul Ilie Şerbănescu au fost invitaţii lui Radu Tudor, la "Punctul de Întâlnire".

Cei trei au discutat despre cum arată România, la 25 de ani de la căderea comunismului.

„Încă suntem în tranziţie. În perioada comunistă statul nu a existat. A existat controlul Partidului Comunist asupra statului. Am asistat după aceea la privatizarea instituţiilor fără să creem statul. De fiecare dată am avut dificultăţi în a crea statul. România cu siguranţă a făcut progrese. Trebuie să spun că astăzi sunt fix 25 de ani de la prima întâlnire a FSN. Atunci s-au pus bazele sistemului politic românesc. Atunci a fost prima discuţie despre ce se va întâmpla cu România" a afirmat Cristian Pârvulescu.

Ilie Şerbănescu a punctat că regimul comunist a lăsat şi o moştenire valoroasă pentru români.

„Acest regim extrem de hulit a lăsat trei piloni, pe baza cărora populaţia post-decembristă a trăit şi supravieţuieşte şi acum. Sistemul de sănătate, sistemul public de pensii şi sistemul locativ. Fără ele, nu ştiu câţi ar mai fi supravieţuit în această perioadă. Noi, indiferent dacă considerăm ceea ce a fost comunism în adevăratul sens al cuvântului, noi am trecut la un capitalism sălbatic. Să fie foarte clar, cine e de vină, sunt cei care au condus România în perioada aia. Şi care sunt făcuţi în mod absurd comunişti. Cum să-l consideri comunist pe Ion Iliescu, care a fost parohul acestui capitalism?" întreabă Ilie Şerbănescu.

×
x close