Oricum, noua valoare trebuie să aştepte adoptarea de către parlament a bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel că atâta vremea cât se amână bugetului, măsura ar putea fi amânată dincolo de data preconizată.
Pe lângă timpul necesar aprobării bugetului de asigurări sociale, valoarea punctului de pensie pune şi o altă problemă mai gravă: cea a deficitului bugetar. Majorarea cu 9% a punctului înseamnă un efort bugetar estimat între 1,7% şi 2% din PIB, scrie Gândul.
Pentru anul în curs, fondul de pensii va trebui susţinut de la bugetul de stat cu circa 1,3 miliarde de euro.
Democrat-liberalul Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe, consideră că o astfel de măsură "este sinucigaşă", scrie România Liberă. El consideră că mărirea pensiilor va avea implicaţii mai mult bugetare decât sociale, iar în aceste condiţii "deficitul bugetar riscă să ajungă la cer".
Iar Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată, crede că "este o măsură electorală care trebuie respectată". În plus, este convins că această creştere nu este exagerată deoarece procentul de nouă la sută nu depăşeşte inflaţia şi deprecierea leului prognozate pentru 2009.
Antena3.ro