Mai mulți parlamentari PNL au depus în Parlament o iniţiativă legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale.
În cadrul acestora se vor prepara și servi produse culinare şi băuturi, făcute de gospodari și gospodine, după reţete specifice zonei, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan.
„Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”, prevede proiectul depus.
Citește și: Voucher de 200 de euro pentru porcul de Crăciun. Cum îl puteţi obţine
Totodată, proiectul prevede și ca produsele culinare din cadrul Punctului Gastronomic Local să se prepare din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori.
Aceste puncte vor putea funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.
Punctul Gastronomic Local va putea fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate.
Înregistrarea sanitară veterinară pentru persoanele fizice se va face în baza atestatului de producător, a carnetului de membru vânător, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, iar pentru persoanele juridice în baza documentelor care dovedesc existenţa unei producţii primare de produse agricole, de produse forestiere nelemnoase, pescuit sau vânat.
Proiectul mai prevede și ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare – în mediul Online: site-uri media, aplicaţii mobile şl orice alte mijloace de informare în masă, coordonare şi reglementare şi va organiza gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înfiinţeze astfel de puncte.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională, potrivit Agerpres.