ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Crima comisă de cei doi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ?Victor Babeş? (UMF) din Timişoara a ţinut primele pagini ale presei româneşti mai mult de o săptămână. Cei doi tineri au primit deja mandate de arestare pentru 29 de zile, ancheta e în desfăşurare, iar noutăţile continuă să apară. În contextul crimei de acum o săptămână, Antena3.ro vă prezintă un material despre cum poate ajunge un om să comită o crimă şi care este caracterizarea celor doi tineri, suspectaţi că ar fi ucis un bărbat în camera de cămin de la medicină, în opinia lui Tudorel Butoi, psiholog criminalist şi cel care a introdus pentru prima oară în România tehnica poligraf.
Cum ajungi să comiţi o crimă, se întreabă multe persoane după cruzimea de la Timişoara, mai ales că cei doi suspecţi sunt tineri, erau studenţi, iar la prima vedere fotografiile tinerei par angelice. Cât de lipsită de importanţă poate fi pentru unii dintre noi viaţa unui om, astfel încât să îţi rezervi dreptul de a i-o curma, cu 50 de lovituri de cuţit, iar apoi să-i tranşezi corpul şi să-l ambalezi precum produsele din rafturile supermaketurilor?
Tudorel Butoi, psiholog criminalist cu o experienţă de 35 de ani în domeniul criminalisticii, detaliază pentru Antena3.ro, corelat cu crima care a avut loc la Timişoara, cât de departe merg nervii unor persoane astfel încât să devină criminali şi ce e de făcut pentru a împiedica un final tragic, de tipul celui de la UMF ?Victor Babeş?.
?Orice om, în împrejurări speciale, cum ar fi o ceartă violentă cu familia sau alte contexte agresive, poate comite o crimă. Acest aspect ţine atât de provocarea dată de situaţie, cât şi de considerentele interioare ale fiecăruia dintre noi: dacă ar avea autocontrol, un om nu ar fi ajunge să comită o crimă?, explică Tudorel Butoi pentru Antena3.ro.
El adaugă pentru Antena3.ro că motivele pentru care o persoană ajunge la crimă pot fi externe şi interne, respectiv primele pot fi lipsa de bani, împreună cu un mediu favorizant, adică absenţa camerelor video de supraveghere, iar a doua categorie este de natură strict hedonistă, în care sunt activate plăcerile personale.
?Crima pe care ai putea să o comiţi nu ţine cont de diploma pe care o ai??Fiecare om îşi doreşte câte ceva, unii băutură, alţii sex sau maşini, însă doar la nivel de fantasmă. Pentru a-şi împlini visele, omul are nevoie de bani, iar pentru asta, el poate recurge la gesturi extreme, cum ar fi crima. Aici intervine incapacitatea frânei mentale, adică autocontrolul?, mai spune Butoi pentru Antena3.ro.
Autocontrolul, din punctul de vedere al psihologului criminalist este o cenzură, pe care fiecare dintre noi ar trebui să ne-o impunem, în funcţie de anumite valori morale, etice, filosofice sau juridice.
?Autocontrolul se formează în timp, prin acumulări care asamblează deprinderile de a nu face ceva şi de a respecta. Depinde de cum tu, ca persoană, ai interiorizat cutuma, de la a nu urla până la a nu fura. Poţi fi orice în viaţă, crima pe care ai putea să o comiţi nu ţine cont de diploma pe care o ai?, povesteşte psihologul Butoi, pentru Antena3.ro.
?Dă-i omului un volan, ca să vezi ce caracter are?Tudorel Butoi spune pentru Antena3.ro că, în general, persoanele pasibile de a comite o crimă sunt cele care au o fire expansivă, impulsivă, irascibilă şi egocentrică.
?Un psiholog englez spunea că dacă îi dai unui om volanul, poţi vedea ce caracter are. Aici vorbim de persoanele care vor să-şi etaleze caracterul şi care se umflă ca un cozonac atunci când se află la volanul unei maşini de ultimă fiţă. Acest tip de persoane încalcă toate semnele de circulaţie şi în cazul unui conflict în trafic, ies repede cu bâta din portbagaj, din cauza firii egoiste şi expansive. Cazurile sunt multiple, iar semnificaţia frazei se poate extinde şi asupra altor situaţii?, explică Butoi pentru Antena3.ro.
Psihologul criminalist adaugă pentru Antena3.ro că evitarea comiterii unei crime poate fi realizată prin măsuri educaţionale, chiar de la grădiniţă şi apoi de la şcoală. Agresivitatea se învaţă din casă, de pe stradă şi de la şcoală.
?Imitaţia este cel mai întâlnit model infracţional şi porneşte de la mica infracţiune, un furt simplu, de exemplu, către crimă. Aceste tipuri de infracţiuni sunt răspândite în continuare, pentru că cifra neagră există, adică numărul furturilor care nu se reclamă, iar astfel hoţia este încurajată?, detaliază Butoi pentru Antena3.ro.
?Tânărul criminal voia să-şi cumpere maşină din traficarea prietenei lui?Tudorel Butoi a realizat pentru Antena3.ro o caracterizare a celor doi studenţi arestaţi şi judecaţi pentru tranşarea unui bătrân de 65 de ani, nu un profil, pentru că cel din urmă presupune o investigare a celor doi faţă în faţă. Concluziile caracterizării studenţilor în opinia psihologului criminalist sunt că el este un disfuncţional, iar ea este de plastilină.
?Tânărul este dezaxat psihic şi sociopat, aspecte stabilite chiar de itinerariul său în viaţă, care este plin de întreruperi: vrea să se facă popă, după aceea medic, apoi proxenet şi ajunge în cele din urmă un criminal. Nu finalizează ceva, pot spune că nu a avut pe cineva care să-l îndrume în viaţă, iar comportamentul lui este transversal, agresiv şi irascibil, chiar şi metrosexual?, îl caraterizează Butoi pe studentul de la Timişoara, pentru Antena3.ro.
Psihologul Butoi adaugă pentru Antena3.ro că a fi proxenet este dificil, trebuie să ştii cum să te impui pe piaţă, cum să-ţi protejezi prostituatele şi cum să le faci de carieră.
?Pe prietena lui a dat-o la un cămătar, fără o strategie stabilită, iar astfel starea de tensiune exista deja. El nu stăpânea bine situaţia şi plus voia să-şi cumpere maşină din banii pe care îi lua de pe urma prostituării prietenei sale, el credea că face avere?, spune Butoi pentru Antena3.ro.
?Sub apele liniştite ale figurii fetei colcăie vietăţile?În ce o priveşte pe tânăra studentă, care ar fi ajutat la uciderea şi la tranşarea bătrânului, psihologul Butoi explică pentru Antena3.ro lipsa ei de personalitate şi caracterul ei de "plastilină".
?Ea are o faţă gingaşă, dar sub apele liniştite ale figurii ei colcăie vietăţile. Ea vrea să fie luxoasă, prostituată, dar nu are nici măcar coloana vertebrală pentru a realize ceva. E lipsită de personalitate şi parcă e din plastilină, prietenul ei o joacă uşor pe ritmurile lui, referitor la faptul că o punea să se prostitueze?, detaliază psihologul Butoi pentru Antena3.ro.
El adaugă pentru Antena3.ro că studenta este şi o mică escroacă, pentru că părinţii ei îi dau bani pentru apartament, iar ea de fapt locuieşte în cămin.
?Legat de crima de la Timişoara şi de crime în general, pot spune că femeia evită contactul direct, altercaţia, excluzând conflictul spontan, faţă de bărbat, care caută de fapt să înfrunte neînţelegerile. Zic asta pentru că femeia, atunci când vrea să comită o crimă, o tăinuieşte, o gândeşte, este duplicitară şi pentru că evită contactul direct, purcede la crimă prin otrăvirea victimei noaptea în somn sau prin înscenare?, explică Butoi pentru Antena3.ro.
Odată cu vârstele mici apar crimele groazniceTudorel Butoi reia traseul crimei de la Timişoara şi spune pentru Antena3.ro că există posibilitatea ca cei doi să fi pus la cale de dinainte tranşarea bărbatului, pentru că ciclicitatea actelor studenţilor duc la o astfel de caracterizare.
?El i-a dat cu spray-ul în ochi, apoi i-a pus căluş în gură, după care i-a băgat cuţitul. Astfel de acte ciclice nu pot avea loc spontan, pentru că e destul de dificil să respecţi ordinea întâmplărilor atât de riguros în cadrul unui conflict spontan?, mai spune psihologul criminalist pentru Antena3.ro.
Butoi concluzionează pentru Antena3.ro că odată cu vârstele mici apar crimele groaznice, pentru că cei cu vârste fragede nu gândesc îndeajuns, unii nu sunt destul de educaţi sau chiar deloc, iar familiile dezorganizate, din care provine şi tânărul student de la Timişoara, îşi fac din ce în ce mai mult apariţia în ultima vreme.
Paula Safta, Antena3.ro