“România are un profil psihocultural tradițional, dar acesta nu este atât de pregnant, în unele segmente, SUA, văzută ca o țară modernă cu indivizi emancipați, fiind spre exemplu chiar mai tradițională decât România”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Daniel David. Într-o analiză în care a detaliat pentru Edupedu.ro cauzele eșecului referendumului, profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a susținut că “românii au în această fază a dezvoltării societății alergie la concentrarea puterii sociale, dezvoltând ceea ce noi numim ‘reactanță psihologică’ la autoritate. Spre exemplu, fac pe dos decât li se spune”.
Profesorul universitar a declarat pentru Edupedu.ro că, “în România, religiozitatea este foarte ridicată, dar aceasta apare pe un fond superstițios. Mulți creștini nu înțeleg sensul religios al căsătoriei”.
Apoi, “aproximativ 20%-25% dintre familii sunt monoparentale, iar procentul în urban și rural nu este foarte diferit (cf. unor analize din 2012). Acești oameni au fost scăpați din definiție și din demers, poate chiar abandonați”, a adăugat David.
Întregul interviu, AICI