"Suntem singura țară europeană care a rămas încremenită în proiectul inițial, și anume se testează gratuit de către statul român doar pacienții care au deja simptome - febră, frisoane și așa mai departe. Din păcate, li se refuză contacților acestor persoane să se testeze gratuit.
Nu toți românii au venituri substanțiale, așa că le este foarte greu să plătească testele efectuate la clinicile private. Un test poate să ajungă chiar la 500 de lei, ceea ce e foarte mult. Trebuie să fie testate și persoanele care au o susțiciune că au SARS-COV2 sau care au intrat în contact cu o persoană pozitivă", spune Gabriela Firea.
De asemenea, ea susţine că actuala definiție de caz este foarte restrictivă și "practic îi trimite pe toți românii la clinicile private".
"Cerem Guvernului să schimbe definiția de caz și Ministerul Sănătății prin DSP-uri să îndrume toate persoanele care sună la DSP să fie repartizate la clinicile de stat astfel încât să fie testate gratuit", mai afirmă Firea.
COVID-19 în România
Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Luni avem 4.041 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi 86 de noi decese.
Până luni, 2 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 250.704 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 7.153 de morţi.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.702. Dintre acestea, 916 sunt internate la ATI.