Totodată, social democrații anunță un proiect de lege pentru interzicerea tăierii arborilor sănătoși.
„PSD condamnă cu fermitate decizia Guvernului Cîțu de a se poziționa pe contrasens cu Strategia Forestieră Planificată a Uniunii Europene privind protejarea pădurilor.
Argumentele Guvernului pentru a-și justifica această abordare se suprapun în mod straniu cu retorica firmelor din industria forestieră și încalcă angajamentele României asumate în cadrul Uniunii Europene.
Poziția Guvernului în această chestiune este profund anti-națională și vine în completarea acțiunilor președintelui Iohannis care a demonstrat de-a lungul timpului apropierea de unii exploatatori străini din acest sector.
Pentru a pune a capăt acestor jocuri de culise prin care se tranzacționează pădurile din România, PSD va depune, la începutul sesiunii parlamentare, o propunere legislativă pentru interzicerea, pe tot teritoriul național, a tăierii arborilor sănătoși, pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.”, se arată în comunicatul de presă al PSD.
Documentul vine după ce România, prin ministerul Mediului, a semnat o scrisoare alături de alte 10 state europene în care critică strategia europeană pentru protejarea pădurilor. Ministrul Tanczos Barna a spus că a lipsit o dezbatere punctuală și că în strategie nu sunt specificate sursele de finanțare ale țintelor de mediu.
Ministrul a explicat că România nu se opune planurilor Comisiei de a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar vrea să știe precis ce ținte va avea de atins și ce costuri vor fi acoperite din bani europeni.
„Este o invenție că România se opune strategiei forestiere, e o pură invenție, pentru că nu ne-am opus niciodată, am cerut o strategie forestieră extrem de punctuală, negociată, discutată cu statele membre, dar care trebuie să aibă în vedere și costurile pe care le va suporta fiecare stat membru. În aceeași idee, în discuțiile pe fit to 55, care este practic planul Comisiei pentru atingerea acestei ținte de neutralitate în ceea ce privește emisiile de carbon, s-au axat pe negociere punctuală a fiecărui element, a fiecărui aspect social, aspect economic și a impactului pe fiecare industrie în parte
Este exact ceea ce își dorește și România, o discuție pe Fit to 55 și pe strategia forestieră. Vrem să știm care sunt țintele pe care trebuie să le atingem, care sunt resursele pe care ne putem baza, cum vor afecta aceste planuri industriile din statele membre.
Susținem planurile Comisiei pe tot ce înseamnă reducerea schimbărilor climatice, dar vrem să știm exact resursele pe care ne bazăm.”, a declarat Tanczos Barna, pentru Digi24.